НОВИНИ

Британски съд призна Уикилийкс за средство за масова информация

Британски съд призна оглавяваната от Джулиан Асанж организация WikiLeaks за средство за масова информация, което ще улесни защитата му в процедурата по екстрадиция, съобщи в. „Гардиън”.

британски съд призна уикилийкс средство масова информация
bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 14.12.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
„WikiLeaks е медийна организация, която публикува и коментира цензурирани или служебни официални материали, свързани с войни, следене или корупция, чието изтичане става при най-различни обстоятелства”, цитира съдебното решение „Гардиън”.

Такова определение на WikiLeaks, според изданието, ще подпомогна разпореждане за отказ от екстрадиране на Асанж в САЩ въз основа на свободата на словото.

През 2012 Асанж поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където срещу него беше издадена заповед за арест по обвинения в „принуждаване към сексуални действия и сексуален тормоз” и изнасилване.

Асанж отхвърля обвиненията и ги нарича политически мотивирани.

Той се опасяваше, че Швеция може да го депортира в САЩ, където австралиецът е заплашен от 35 години затвор или смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирак екзекутира 38 джихадисти
Ирак екзекутира 38 джихадисти
Иззето е заразено с трихинелоза месо в област Търговище
Иззето е заразено с трихинелоза месо в област Търговище