НОВИНИ

Британски университет задигнал $11 млн. с фалшиво изследване

Изследователският център за глобално затопляне към London School of Economics (CCCEP)получил милиони долари на британските данъкоплатци с взимането на кредит за изследване, което не било извършено, сочи разследване на в. „Дейли Мейл“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:52, 25.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
британски университет задигнал $11 млн фалшиво изследване

Британското правителство отпуснало 11 млн. долара на CCCEP за изследване, , което институцията на практика никога не провела. Много документи, за които от CCCEP твърдят, че са публикувани, за да бъдат заработени парите от правителството, не са за глобалното затопляне и са били писани или преди самото създаване на организацията, или от учени, които нямат връзка с CCCEP. От своя страна правителството никога не е проверявало списъка с публикации на центъра, а ги приемало „на доверие“.

"Това е сериозно нарушение, да си припишеш заслугите за документ, който не си изготвил, и е измама да използваш това в опит за подновяване на субсидия", каза пред „Дейли Мейл“ проф. Ричард Тол, експерт по икономика на климата от университета в Съсекс, чиито изследвания били откраднати от CCCEP. "Никога не съм се срещал с нещо подобно. Това смърди. "

И другите учени, чиито трудове са били представени от CCCEP са разгневени и обвиняват плагиатите в измама.

От CCCEP се опитали да обосноват с резултатите от изследването, което никога не са провели, друг кредит от 5,4 млн. долара правителствени пари. С тези средства трябвало да бъде финансирана дейността на института до 2018 г. „Нашият документ няма нищо общо с CCCEP. По онова време CCCEP даже не съществуваше и се появи, след като документът беше публикуван“, каза проф. Тол.

Правителството и частни дарения са направили CCCEP една от най-щедро финансираните институции от този род в света, доколкото институтът е набрал и изразходвал около 37 млн. долара от 2008 г. насам.

Според специалисти високата зависимост на изследванията в университетите от финансиране с държавни средства води до „отчитане“ на резултати, които правителството иска да получи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност за живота на пребитите вчера ученици в Бургас
Няма опасност за живота на пребитите вчера ученици в Бургас
Задържаха кокаин за около 5 милиона лева на ГКПП Кулата
Задържаха кокаин за около 5 милиона лева на ГКПП "Кулата"