Пореден триумф за Борис Джонсън, този път в рамките на парламента - с 358 гласа "за" и 234 "против", депутатите приеха сделката за Брекзит. Така британското правителство получи зелена светлина да осигури безпроблемно ратифициране на споразумението за излизане от ЕС. Разводът между Лондон и Брюксел продължава вече три години, а сега Островът е на крачка от най-значимата промяна в историята си от десетилетия.

Уестминстър, какъвто не сме го виждали от години. За първи път от референдума за членство в ЕС през 2016 година британски премиер успя да подложи сделката си за излизане от Общността на гласуване и да не претърпи съкрушителен провал. Борис Джонсън доказа, че новото му убедително мнозинство, ще му осигури възможност да сбъдне мечтата си - развод с Брюксел.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Време е най-после да приключим с Брекзит. Сега е моментът да напуснем ЕС, да станем по-единни като нация и след това да скрепим новите си отношения с нашите съседи.

358 депутати от различни партии одобриха на второ четене споразумението и проправиха път към излизането на 31 януари. Преди това обаче сделката трябва да се превърне в закон. Одобреното днес споразумение има клауза, която не позволява удължаване на преходния период след 31 декември 2020 година. В това време Великобритания ще спазва законите на ЕС, докато създаде своето ново законодателство.

Борис Джонсън: Сами ще контролираме икономиката си, законите си, страната си! Тази нова независимост на Обединеното кралство дълго време беше вдъхновение за мнозина, а вече - и за парламента ни. Тя е на крачка от нас, само трябва да я грабнем.

Лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин се обяви против договорената от Джонсън сделка, но въпреки това, шестима от собствените му депутати гласуваха в подкрепа на споразумението.

Напускането на ЕС ще сложи край на една 40-годишна "дружба" между Лондон и Брюксел, а датата 31 януари трябва да сложи край на мъчителния тригодишен развод.

След това всичко е в ръцете на Борис Джонсън и неговото правителство, които трябва да докажат на британците, че не са ги подвели, призовавайки ги да подкрепят идеята за напускане на Общността.