Ще отидат ли британците до урните точно преди Брекзит - отговорът ще стане ясен по-късно днес, ако Борис Джонсън внесе предложение за нови избори в парламента. В поредния драматичен ден в Уестминстър, предотвратиха ли депутатите възможността за напускане на Европейския съюз без сделка - въпрос към Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон, който проследи целия ден на въпроси и отговори, и дебати.

С 329 гласа "за" срещу 300 "против" депутатите в Камарата на общините нанесоха второ поражение на правителството на Борис Джонсън в рамките на два дни, като гласуваха за отлагането на Брекзит и за блокирането на Брекзит без сделка на 31 октомври. Освен, разбира се, ако по някакъв неведом начин, междувременно сделка не бъде постигната.

Това не означава, че напълно отпада възможността в бъдеще страната да излезе без сделка. В този случай става дума за определената дата за Брекзит - 31 октомври.

Тази вечер предстои още едно гласуване, защото проектозаконът премина в т. нар. фаза на комисиите, в която депутатите могат детайлно да обсъждат проекта и да предлагат промени.

След това законопроектът ще премине за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете. Ако той стане закон, това ще задължи Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит.

Джонсън заяви, че не може да се съгласи с ново отлагане и връщане в Брюксел да преговаря отново, затова ще свика нови избори, за да може народът да си каже думата. Очаква се той да внесе процедурата за това в парламента след втория вот тази вечер. Проблемът за Джонсън е, че за да бъде уважено искането му за избори, то трябва да бъде одобрено от две трети от депутатите, което ще стане трудно. Особено, като се има предвид, че той загуби мнозинството си в Камарата на общините.

Джонсън предложи предсрочни избори във Великобритания на 15 октомври

Джонсън предложи предсрочни избори във Великобритания на 15 октомври

Британският премиер Борис Джонсън предложи да се свикат предсрочни избори на 15 октомври в случай на ново поражение в парламента за Брекзит. По време...