НОВИНИ

Британските депутати гласуват утре план Б за сделката за Брекзит

Британските депутати дебатират и гласуват утре по отговора на британския премиер Тереза Мей на отхвърлянето на нейния план за Брекзит на 15 януари, предаде Ройтерс

bnt avatar logo
от БТА
22:38, 28.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
британските депутати гласуват план сделката брекзит

Вотът утре няма да е повторение на вота от 15 януари, а именно на това дали депутатите одобряват или не сделката, която Мей договори с Брюксел за Брекзит.

Вместо това вотът е шанс да се установи какъв вид промени ще са необходими на нейната стратегия, за да спечели подкрепата на парламента, така че Мей да може да се опита да предоговори сделката в Брюксел и после да поиска от депутатите да одобрят предоговореното от нея.

Мей каза, че иска да осигури отстъпки, свързани с границата със Северна Ирландия, така че да получи подкрепата на пробрекзит депутатите от нейната партия и на малката северноирландска партия, която подкрепя нейното правителство и която на 15 януари гласува срещу сделката й за Брекзит.

Някои депутати искат да отнемат контрола върху процеса от правителството и да дадат на парламента шанс да дефинират параметрите на Брекзит. Ако това се увенчае с успех, то може да има дълбоки последици, като предостави на депутатите, които искат да блокират, отложат или предоговорят Брекзит, възможен легален път, за да го направят.

Утре парламентаристите ще обсъждат де факто различни предложения, внесени от групи депутати и свързани с Брекзит. Досега са внесени 14 предложения.

Утре около 13 ч. по Гринуич ще стане ясно колко от тях ще бъдат дебатирани и подложени на гласуване. Гласуването ще стане едно по едно, като ще започне в 19 ч. по Гринуич. Всеки вот ще отнеме около 15 минути и резултатите ще бъдат огласени в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за обилни валежи в 5 области на Югозападна България
Жълт код за обилни валежи в 5 области на Югозападна България
Тръмп може да произнесе ежегодната си реч на 5 февруари
Тръмп може да произнесе ежегодната си реч на 5 февруари