Британският парламент отново отложи Брекзит. Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато не бъде прието законодателство по сделката. Премиерът Борис Джонсън е категоричен, че няма да преговаря с ЕС за нова отсрочка и заяви, че във вторник ще внесе отново за гласуване сделката си за развода. Тази вечер Джонсън е говорил по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който написа в Туитър, че очаква ново писмо с искане за отлагане на Брекзит.

Ден, натоварен с много очаквания и определян като исторически - за първи път от Фолклендската криза насам британските депутати заседават в събота. Очакваше се да гласуват за сделката на Борис Джонсън за Брекзит. Вместо това, първа точка в дневния ред беше поправка, която отложи вота.

Вносител е изгоненият от Консерваторите депутат Оливър Летуин - опонент на Джонсън и едно от лицата на кампанията за оставане в ЕС.

Макар и само с 16 гласа разлика, правителството призна поражението си.

Според Джонсън, той не е длъжен да се подчини на приетия през септември закон, според който при сегашните обстоятелства трябва да изпрати писмо до Брюксел с искане за нова отсрочка.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Най-доброто нещо за нас и за цяла Европа, е да напуснем ЕС с тази сделка на 31 октомври. Ще ви отговоря още преди да ме попитате - не, няма да поискам нова отсрочка. Тази седмица ще внесем сделката за ново гласуване. Казах ви го и преди 88 дни, когато станах премиер, повтарям ви го и сега - всяко отлагане на напускането, е вредно за нас, за ЕС, вредно за демокрацията!
Джереми Корбин, лидер на лейбъристите: Това е исторически ден за парламента. Днес ясно показахме, че няма да бъдем изнудвани от нито един премиер. А самият той, очевидно не разбира, че е длъжен да се подчинява на вече одобрените закони.

Тереза Мей, която три пъти получи категоричния отказ на парламента за своята сделка за Брекзит, беше лаконична.

Тереза Мей, бивш премиер на Великобритания: Днес имам странното усещане за дежа вю.

Председателят на парламента Джон Бъркоу ще реши в понеделник дали да позволи ново гласуване върху сделката, тъй като правилникът не позволява един и същ въпрос да бъде внасян два пъти в рамките на една сесия. От Брюксел коментираха, че очакват пояснения за следващите стъпки, които Лондон планира да предприеме.

Камарата на общините отложи гласуването на сделката за Брекзит

Камарата на общините отложи гласуването на сделката за Брекзит

Депутатите от Камарата на общините одобриха поправката на Оливър Летуин, с която се отлага планираното за днес гласуване за Брекзит. Предложението на...