След оспорвани дебати и разгорещено гласуване, британските депутати решиха да подкрепят отлагане на Брекзит поне до 30 юни. Камарата на общините обаче не прие идеята за втори референдум за напускането на ЕС, с което съдбата на развода между Лондон и Брюксел продължава да бъде неясна.

С 412 гласа "за" и 202 "против" британските депутати приеха предложението на правителството Брекзит да бъде отложен. Само 15 дни преди датата за развода, Лондон реши да поиска от Брюксел отсрочка за напускането на ЕС.

Идеята е датата за Брекзит да се отложи до 30 юни, ако преди края на март в Уестминстър одобрят споразумението за напускане, което вече два пъти отхвърлиха. Ако текстът не бъде приет от депутатите трети път, Великобритания ще се наложи да отложи напускането на ЕС за неопределен период, както и спешно да се подготви за европейските избори.

Ключов вот за отлагане на Брекзит в британския парламент

Ключов вот за отлагане на Брекзит в британския парламент

Трети ключов вот се провежда тази вечер в британския парламент. Депутатите решават дали да отсрочат излизането на Великобритания от Европейския съюз н...

Макар и да подкрепиха отсрочката, британските депутати казаха "не" на идеята за втори референдум. Така гласуваха и Лейбъристите, въпреки, че лидерът им Джеръми Корбин преди това намекна, че застава зад предложението.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристите: След последните няколко хаотични дни, изпълнени с редица загуби, нека всички да се обединим и заедно да потърсим решение на тази криза. Страната ни е изправена пред прекалено голям проблем, с който очевидно правителството претърпя драматичен провал. Време е премиерът да признае, че сделката ѝ няма да бъде одобрена. Време е и да признае, че без сделка, Великобритания няма как да напусне ЕС. Гражданите са притеснени, ние също.

Противници и привърженици на напускането се събраха на протести в сърцето на Лондон.

А от ЕК коментираха, че съгласно член 50 от договора на ЕС, искането за удължаване на преговорния период с Великобритания, трябва да бъде одобрено от всички 27 страни-членки. Лидерите на държавите от ЕС ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица.

Еврокомисията: Отлагането на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от ЕС

Еврокомисията: Отлагането на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от ЕС

Европейската комисия заяви, че решението за отлагане на датата на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни-членки на Европейския съюз.