Средностатистическото британско дете на 10-годишна възраст поглъща толкова много захар, колкото е максималната препоръчителна доза за 18-годишните. Това е установило ново национално изследване. Заради тревожните данни, местните здравни власти са започнали кампания, която цели да помогне на родителите за избират за децата си алтернативни храни с по-малко захар.

Тревожните количества захар в хранителния режим на британските деца попадат предимно чрез подсладените газирани напитки и плодови сокове. Това сочи проучване на организацията "Обществено здраве - Англия".

Малчуганите консумират средно по 8, дори по 13 бучки захар дневно или повече от 50 грама. Здравните служби препоръчват дневната доза да не превишава 5-6 бучки (20-24 грама захар) за децата между 4 и 10 години.

Орла Хугенот, организация "Обществено здраве - Англия": В момента децата в Англия изяждат около 2800 бучки захар годишно. Това е ужасно много захар, от която те не се нуждаят.
Едно от десет деца изпива по пет енергийни напитки седмично

Едно от десет деца изпива по пет енергийни напитки седмично

10% от българските деца пият поне по пет енергийни напитки седмично. Данните са от последното национално проучване. У нас няма закон, който да забраня...

Британските здравни власти организират кампания, която насърчава родителите значително да намалят консумацията на захар от страна на техните деца. Ако се избират млечни продукти, напитки и зърнени закуски с по-малко съдържание на захар, това ще намали наполовина общата консумация на захар.

В начално училище в град Стоук он Трент, Западна Англия, се предлага здравословна храна, а вместо плодов сок - вода или мляко. Учителите вярват, че хранителните навици, изградени в детството, остават за цял живот.

Линда Уилямс, учителка: Проблемът със сладките храни е, че развиват у децата вкус към сладкото. Същото е с плодовите сокове. Когато децата пият течности, те очакват да са сладки. При възрастните проблемът се задълбочава. Започваме да слагаме захар в чая и т.н. Но ако децата пият основно вода и мляко, те няма да развият този вкус към сладкото и това ще им помогне през целия им живот.

Проучването показва още, че една трета от децата в гимназията страдат от наднормено тегло или затлъстяване, а все повече стават случаи на заболяванията от диабет тип 2. В по-късна възраст наднорменото тегло е предпоставка за рак или сърдечни проблеми.

България е на челно място по затлъстяване сред децата

България е на челно място по затлъстяване сред децата

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването.Според Европейската асоциация за изследване на затлъстяването България е сред страните с често среща...