НОВИНИ

Британските власти били предупредени за атентатора от Манчестър?

Британският министър на вътрешните работи - Амбър Ръд не изключи възможността съучастници на атентатора от Манчестър все още да са на свобода. Британски медии твърдят, че ФБР е предупреждавало властите на Острова за нападателя Салман Абеди. Полицията разпространи две нови негови снимки.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:20, 28.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
ФБР е предупрдело бритаснкото разузнаване за Салман Абеди в началото на тази година, твърди британското издание "Дейли Мейл". Заради подозрения в екстремизъм, той е поставен под наблюдение в средата на 2016. Смята се, че той е бил част от група привърженици на ИД. МИ - 5 проверява младия мъж, но не го намира за подозрителен.

Днес бяха разпространени две нови снимки на Салман Абеди, правени само няколко часа преди да се взриви. От полицията призоваха всички, които имат някаква информация за него за периода 18 май - когато се връща във Великобритания, като преди това е бил в Либия, и за много кратко в германския град Дюселдорф - и 22 май, денят на нападението, да я споделят. Възможно е съучастници на атнтатора все още да са на свобода.

Амбър Ръд, министър на вътрешните работи на Великобритания: 11 души са арестувани. Операцията все още е в ход с пълна сила и не можем да сме сигурни, до пълното й приключване.

Нивото на терористична заплаха във Великобритания беше намалено с една степен, но засиленото полицейско присъствие остава. В Манчестър се проведе традиционният маратон. В него участваха около 10 хиляди души. Преди старта участници и зрители запазиха минута мълчание в памет на 22-те жертви.

Особена беше службата и в църквата "Света Ана". Площадът пред нея се е превърнал в своеобразно място за почитане на паметта на 22-те жертви.

Янг Хуун, жител на Манечестър: Ходим на църква всяка неделя. Но днес, особено след инцидента, искахме да дойдем и да присъстваме на службата всички заедно, да споделям емоциите си.

А в Манчестърската катедрала епископът прочете имената на загиналите и отново беше запазена минута мълчание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на виното на река Дунав
Ден на виното на река Дунав
Бритиш еъруейз възобнови някои полети от летищата Хийтроу и Гетуик
"Бритиш еъруейз" възобнови някои полети от летищата "Хийтроу" и "Гетуик"