НОВИНИ

​Британските власти са идентифицирали предполагаемия атентатор от Манчестър

Британските власти са идентифицирали предполагаемия атентатор от Манчестър като Салман Абеди. Това потвърди началникът на полицията. Атентаторът е на 22 години и се предполага, че е роден в Манчестър, където е живеел с майка си и сестра си.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 23.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
По света
Йън Хопкинс началник на полицията в Манчестър: "Разбирам, че хората са много гневни м момента и искат бързо отговори. Но сего повече отвсякога е е жизненоважно хората в нашето многообразно общество в Манчестър да остане заедно и да не толерират омразата."

Абеди е британски гражданин, роден в Манчестър през 1994 г. Той бил трето дете от общо четири деца в семейството. Полицията потвърди името на предполагаемия атентатор, след като представители от САЩ съобщиха първи пред репортери името му. Родителите на Абеди са родени и двамата в Либия и са избягали от режима на Муамар Кадафи. Първо са живели в Лондон, а после в квартала Фолоуфийлд в Манчестър. Според информациите се предполага, че преди нападението нападателят е пътувал от Лондон за Манчестър с влак

По-рано днес беше задържан 23 годишен мъж. Макар полицията да не обявява кой е той, бяха претърсени две жилища в южните квартали на града, като в едно тях полицията е извършила контролиран взрив. Екипи продължават да проверяват двете къщи.

На практика предизборната кампания беше прекратена. Всички партии без изключение отмениха проявите, които бяха насрочили за днес. Рано преди обяд, преди да пристигне в Манчестър, Тереза Мей разговаря с Джереми Корбин, лидер на лейбъристката партия и се договориха да не провеждат кампания днес.

След като разговаря с ръководството на полицията в Манчестър, Тереза Мей отиде в специализираната детска болницата, където са част от пострадалите.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Без съмнение хората от Манчестър и страната ни станаха жертва на коравосърдечна терористична атака. Атака, насочена към най-младите членове на нашето общество, извършена с хладна пресметливост. Експлозията съвпадна с края на поп концерт, посетен от много млади семейства и групи деца. Всички терористични атаки са малодушни нападения на невинни хора, но тази изпъква със своето отвратително, потресаващо малодушие. Като се цели нарочно в невинни, беззащитни деца и младежи, които е трябвало да е се наслаждават на една от най-запомнящите си нощи в живота."

В нападението в Манчестър загинаха 22 души, а 59 души бяха ранени. Организацията Ислямска държава пое отговорност за атаката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътувай с градския транспорт и чети
Пътувай с градския транспорт и чети
Отново изтичат подпочвени води на пътя Варна - ”Златни Пясъци”
Отново изтичат подпочвени води на пътя Варна - ”Златни Пясъци”