Британският кабинет даде подкрепата си за черновата на договора с ЕС за Брекзит, съобщи министър-председателят Тереза Мей след среща, продължила повече от 5 часа. "Общото решение на кабинета беше, че правителството трябва да подкрепи черновата за договора и политическата декларация към него", заяви Мей. "Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", добави тя.

След петчасово драматично заседание, Тереза Мей все пак успя да убеди своите министри за проектосделката за Брекзит. Това обаче е само първата преграда, следващата е британския парламент, където премиерът ще има много повече противници.

Тереза Мей- премиер на Великобритания: Твърдо вярвам, че проектоспоразумението за напускане беше най-доброто, което може да се договори. Изборът пред нас беше труден, особено по въпроса за Северна Ирландия. Колективното решение на кабинета беше, че правителството трябва да приеме проекторезолюцията за напускане и общата политическа декларация.Това е решителна стъпка , която ни позволява да продължим напред и да финализираме споразумението през идните дни. Това решение не беше лесно, но твърдо вярвам, че то отговаря на националния интерес.

Веднага след новината от Лондон, Брюксел публикува пълния текст на споразумението, който е над 585 страници. То предвижда двете страни да имат достъп до пазарите си на еквивалентна основа. Има решение и по един от най-спорните въпроси - за границата с Ирландия. Утре се очаква председателят на Европейския съвет Доналд Туск да насрочи извънредно заседание за Брекзит, което най-вероятно ще бъде в края на месеца.

Лондон и Брюксел в ключов етап за споразумението по Брекзит

Лондон и Брюксел в ключов етап за споразумението по Брекзит

Решаващ момент за споразумение по Брекзит след вчерашния пробив на техническо ниво между Евросъюза и Обединеното кралство. Днес цяла Европа следи какв...

ЕС представи акцентите от проектоспоразумението за Брекзит

ЕС представи акцентите от проектоспоразумението за Брекзит

Европейската комисия предложи Европейският съвет да одобри постигнатото предварително споразумение в преговорите по оттеглянето на Великобритания. Гла...