НОВИНИ

Саджад Карим: Да бъдем оптимисти в политиката, но да гледаме реалистично

Разговор със Саджад Карим, евродепутат от Групата на Европейските консерватори и реформисти. Британец, преживял един от най-кървавите атентати на 21-ви век. Той вярва в европейските ценности, защото те обединяват. Казва, че благодарение на тях нашият континент е просперирал.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:50, 21.07.2017
Чете се за: 01:46 мин.
По света

Саджад Карим – британец от пакистански произход, първият британски мюсюлманин, избран за евродепутат. Влиза в Европейския парламент през 2004-а година като консерватор. А 10 години по-късно се включва в надпреварата за председателския пост на Европарламента. Класира се втори след Мартин Шулц.

За Брекзит Карим говори без емоции, сдържано - типично по британски. Това е и темата, която го доведе в София – „Брекзит и бъдещето на Европа“, дискусия, организирана от евродепутата Илхан Кючюк.

Саджад Карим, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти: Брекзит е процес, който се развива в момента. Той е изражение на волята на британския народ като цяло, въпреки че не всички части от Обединеното кралство гласуваха еднакво. Но сега въпросът е какво ще стане с преговорите. Нищо не е изключено, може да се окажем в сценарий, наложен от едната страна, един твърд Брекзит, при който Обединеното кралство излиза с гръм и трясък от Европейския съюз без каквито и да било постигнати споразумения. Може и другата крайност – британският народ да се възпротиви, да поиска правото на промяна на първоначалното решение и да избере да остане в Европейския съюз и, надяваме се, европейското семейство да позволи това нещо да се случи. Има толкова много променливи величини.

26-и ноември 2008-а - денят, в който ислямистки терористи решиха да потопят Мумбай в кръв. При нападението във финансовата столица на Индия загинаха над 160 души, а ранените бяха повече от 300. Една от мишените на терористите беше „Тадж палас“ – хотелът, в който по това време бил и Саджад Карим с европейска делегация.

Саджад Карим, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти: Видях как убиват 30-ина души пред очите ми, но аз имах късмет, успях да се измъкна жив. Да се върна при семейството ми. Атентатът беше извършен от ислямистки екстремисти. Но няколко месеца след като се прибрах при семейството ми, домът ми в Обединеното кралство беше обсаден от крайнодесни екстремисти, носещи плакати, на които пишеше „Мюсюлманите вън от Обединеното кралство!“. Това е ефектът на махалото.

През 2016-а Лондон избра за кмет Садик Хан – британец от пакистански произход. Първият градоначалник-мюсюлманин, който управлява западноевропейска столица. През последните месеци терорът удари Великобритания с атаки на терористи-ислямисти.

Саджад Карим, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти: Всички тези проблеми са отворени за експлоатиране от силите по крайностите в политиките ни, които искат по определен начин да използват икономическите трудности, пред които сме изправени, като изкупителна жертва. Определено сме свидетели на това в Обединеното кралство. Говоря от позицията на човек, произхождащ от етническо малцинство. Британец съм по рождение, но по етнос принадлежа към малцинство. Проблемите, пред които бяхме изправени през 70-е и началото на 80-е на миналия век изчезнаха в края на 80-е и през 90-е, чак до началото на този век. Но след референдума за Брекзит, всичките тези предизвикателства се появяват отново. Страшно много сме се върнали назад, и то за много кратък период от време. Ние, Европа, не можем да си позволим подобно разделяне да се вкорени, защото накрая то води единствено към разруха.

За Европа надеждата на Карим е, независимо от резултатите, с които европейците преодоляват предизвикателствата, европейските ценности да бъдат съхранени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шон Спайсър ще продължи да работи като говорител на Белия дом до август
Шон Спайсър ще продължи да работи като говорител на Белия дом до август
Синът на Елин Пелин: Баща ми помогна в спасяването на евреите
Синът на Елин Пелин: Баща ми помогна в спасяването на евреите