След съкрушителното поражение на гласуването на сделката с Евросъюза, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Той трябва да бъде гласуван тази вечер в 21.00 часа българско време.

За политическите сценарии, пред които е изправена Великобритания - Биляна Бонева.

10 седмици преди датата, в която Великобритания трябва да се раздели с Евросъюза, страната се намира в най-тежката политическа криза от десетилетия. С неясно бъдеще не само в отношенията ѝ с Брюксел, но и заради политическия живот в страната.

За да оцелее днес правителството, Тереза Мей се нуждае от гласовете на 318 депутати. Засега тя има подкрепата на малката северноирландска Демократична юнионистка партия, както и собствената ѝ Консервативна партия.

Дебатът по вота ще започне в 15.00 часа българско време. Гласуването ще започне в 21.00 часа. 15 минути по-късно резултатът ще е ясен. Прогнозите са, че правителството ще спечели вота.

Ако Тереза Мей загуби вота, в 14-дневен срок трябва да бъде съставено правителство. Като всяка партия, включително управляващата, трябва да направи предложение. Ако в този срок не се състави кабинет, се насрочват извънредни парламентарни избори. Сценарий, за който лейбъристите отдавна настояват.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Лейбъристката партия смята, че най-добрият вариант за страната са предсрочни избори.
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: След едни нови парламентарни избори, какъвто и да е резултатът от тях, изборът пред нас ще е същият - да няма Брекзит, да напуснем без сделка или със сделка. Резултатът ще е още два месеца несигурност и разделение.

Снощи сделката за напускане на Европейския съюз беше отхвърлена с 432 гласа. Подкрепиха я 202 депутати. Какъвто и да е днешният резултат от гласуването, в понеделник Тереза Мей трябва да представи в британския парламент нова план за Брекзит.

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит на Тереза Мей

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит на Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в парламента. С огромно мнозинство Камарата на общините отхвърли споразумението с Европ...

Реакции на ЕС за вота в британския парламент

Реакции на ЕС за вота в британския парламент

Резултатите от вота снощи в Британския парламент се превърнаха в основна тема за дебат в Европарламента. Предоговаряне на споразумението Европейски съ...