НОВИНИ

Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей

След съкрушителното поражение на гласуването на сделката с Евросъюза, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Той трябва да бъде гласуван тази вечер в 21.00 часа българско време. За политическите сценарии, пред които е изправена Великобритания - Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:05, 16.01.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

10 седмици преди датата, в която Великобритания трябва да се раздели с Евросъюза, страната се намира в най-тежката политическа криза от десетилетия. С неясно бъдеще не само в отношенията ѝ с Брюксел, но и заради политическия живот в страната.

За да оцелее днес правителството, Тереза Мей се нуждае от гласовете на 318 депутати. Засега тя има подкрепата на малката северноирландска Демократична юнионистка партия, както и собствената ѝ Консервативна партия.

Дебатът по вота ще започне в 15.00 часа българско време. Гласуването ще започне в 21.00 часа. 15 минути по-късно резултатът ще е ясен. Прогнозите са, че правителството ще спечели вота.

Ако Тереза Мей загуби вота, в 14-дневен срок трябва да бъде съставено правителство. Като всяка партия, включително управляващата, трябва да направи предложение. Ако в този срок не се състави кабинет, се насрочват извънредни парламентарни избори. Сценарий, за който лейбъристите отдавна настояват.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Лейбъристката партия смята, че най-добрият вариант за страната са предсрочни избори.
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: След едни нови парламентарни избори, какъвто и да е резултатът от тях, изборът пред нас ще е същият - да няма Брекзит, да напуснем без сделка или със сделка. Резултатът ще е още два месеца несигурност и разделение.

Снощи сделката за напускане на Европейския съюз беше отхвърлена с 432 гласа. Подкрепиха я 202 депутати. Какъвто и да е днешният резултат от гласуването, в понеделник Тереза Мей трябва да представи в британския парламент нова план за Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на ЕС за вота в британския парламент
Реакции на ЕС за вота в британския парламент
Пожар горя на борсата в Първенец
Пожар горя на борсата в Първенец