НОВИНИ

Британският парламент реши да не отлага Брекзит

Британският парламент реши да не отлага датата за Брекзит 29 март и даде мандат на Тереза Мей да поднови преговорите с ЕС. Тази вечер депутатите отхвърлиха 6 от 7-те предложени поправки в споразумението за Брекзит. Отхвърлиха и идеята парламентът да може да обсъжда алтернативи за сделката, не се съгласиха и за втори референдум. Единствената мярка, за която беше постигнато съгласие, е Мей да убеди Евросъюза да се откаже от предпазния механизъм срещу нова физическа граница с Ирландия. До момента Брюксел категорично отхвърля предоговаряне на споразумението.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:58, 29.01.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

С 327 "против" и 296 "за" британските депутати отхвърлиха предложената от лидера на Лейбъристите Джеръми Корбин поправка, призоваваща парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", сред които - оставане в постоянен митнически съюз и втори референдум.

23-ма депутати - толкова бяха достатъчни, за да се отхвърли една от двете ключови поправки - отлагане на датата за развода. Така на този етап изглежда, че Лондон стремително се е запътил към раздяла с Брюксел на 29 март.

Не се съгласиха и на предложението Шотландия да не бъде извеждана от ЕС против волята на народа ѝ, както призоваха от Шотландската национална партия.

Победа за Мей, макар и само с 20 гласа разлика - Камарата на общините не се съгласи да има по-голям контрол върху Брекзит, а именно - да може да обсъжда алтернативи на сделката с Брюксел. Ако тази поправка беше приета, на практика парламентът щеше да има възможност да влезе в ролята на изпълнителната власт.

По-рано днес Тереза Мей изрази увереност, че ще получи зелена светлина да настоява пред Европейския съюз за нови преговори.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това, което искам, е не нова размяна на писма, а значителна и правнообвързваща промяна на Споразумението за напускане.

Депутатите настояват Мей да убеди Евросъюза да се откаже от предпазния механизъм срещу нова физическа граница с Ирландия. А в замяна преходният период да бъде удължен до края на 2021 година, за да се уредят митническите отношения между Кралството и Съюза.

Мей беше категорична, че каквото и да се случи при предстоящите ѝ разговори с Брюксел, на 14 февруари британският парламент отново ще може да гласува за споразумението. Днес вътрешното министерство в Лондон обяви, че в случай на Брекзит без сделка свободното движение на хора между Острова и Евросъюза ще бъде прекратено възможно най-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново мръсен въздух в някои от големите градове в страната
Отново мръсен въздух в някои от големите градове в страната
Алберт Попов с нов рекорд - шести е в Шладминг!
Алберт Попов с нов рекорд - шести е в Шладминг!