Британските депутати одобриха с 412 гласа "за" срещу 202 "против" предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит.

Решението означава, че Великобритания няма да напусне ЕС на 29 март. Депутатите предоставиха мандат на правителството на министър-председателя Тереза Мей за отлагане на Брекзит. Сега е необходимо единодушието на 27-те страни членки на ЕС.

Мей ще поиска от ЕС да отложи процеса по Член 50 от Лисабонския договор до 30 юни 2019 г.

Предстои ЕС да реши дали да приеме молбата на Великобритания за отлагане на срещата на върха, която ще се проведе на 21 и 22 март

През последните дни прозвучаха изказвания, че краткотрайното отлагане на Брекзит няма да стигне на Великобритания, за да се намери алтернативен вариант на условията за излизане от ЕС, който да устройва всички депутати от Камарата на общините.

За дълго отлагане се обяви днес и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Ако Обединеното кралство сметно за необходими да преосмисли своята стратегия за Брекзит и да постигне консенсус около нея, то аз ще призова лидерите на 27-те страни от ЕС да бъдат по-отворени за едно по-дълго отлагане", написа той в Туитър.

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние подчерта, че ЕС все още очаква някакви нови положителни предложения, ако проектът, който неговият екип вече е съгласувал с Лондон, решително не устройва британския парламент. "За да вървим напред ние не се нуждаем от негативно гласуване срещу договора или против излизането без договор, а от конструктивно, положително гласуване", каза той.

Британските депутати отхвърлиха втори референдум за Брекзит

Британските депутати отхвърлиха втори референдум за Брекзит

С мнозинство от 249 гласа британските депутати отхвърлиха поправка за удължаване на чл. 50, за да има време за провеждането на втори референдум, преда...