НОВИНИ

Британският парламент отхвърли Брекзит без сделка

Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 14.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Очаква се правителството да предложи отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите одобрят вече договореното с Евросъюза до 20 март.

Според анализатори, това означава че в следващите дни Тереза Мей отново ще предложи на депутатите да дадат зелената светлина на споразумението, което тя е договорила в Брюксел. Мей предупреди, че без сделка Брекзитът може да бъде отложен за много дълго време, а това неминуемо означава, че Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Според лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, Парламентът трябва да поеме контрол по развода между Лондон и Брюксел. А говорител на Евросъюза заяви, че да се гласува срещу Брекзит без споразумение не е достатъчно. Днес британските депутатите ще гласуват дали да отложат излизането на Великобритания от общността.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Ако в следващите дни парламентът подкрепи сделката, правителството ще може да търси варианти за кратко техническо удължаване на Член 50. Това ще ни осигури време да приемем необходимата законова рамка и да ратифицираме, споразумението, договорено с Европейския съюз. Но нека съм съм ясна, подобно предложение ще бъде възможно само ако сделката бъде подкрепена.
Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: През последните 24 часа Парламентът решително отхвърли вариантите "със сделка" и "без сделка". И сега, когато удължаването на Член 50ти е неизбежно, отговорността за това ще лежи единствено и само върху премиера. Но, удължаването на Член 50, без ясна цел, не е решение!


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неясни са причините за проблемите с Фейсбук
Неясни са причините за проблемите с "Фейсбук"
Президентът Радев ще участва в конференция за икономическия растеж
Президентът Радев ще участва в конференция за икономическия растеж