Британският премиер Тереза Мей претърпя съкрушително поражение в парламента. С огромно мнозинство Камарата на общините отхвърли споразумението с Европейския съюз за напускането на Обединеното кралство. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин обяви, че Лейбъристката партия иска вот на недоверие към правителството.

432 на 202 гласа. Това е цифровото изражение на поражението, което претърпя Тереза Мей в Камарата на общините. На премиера беше необходима подкрепата на най-малко 318 депутати - всички нейни съпартийци консерватори плюс един. Бунтовниците сред торите обясниха отрицателния си вот главно с липсата на гаранции, че евентуалното оставане на Северна Ирландия в митническия съюз с Европа при липса на конкретно последващо споразумение между Лондон и 27 оставащи еврочленки няма да продължи за неопределено време.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин беше предварително сигурен, че всички лейбъристи ще гласуват "против" и че през следващите дни трябва да бъдат взети предвид всички възможности за изход от кризата:

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Лейбъристката партия смята, че най-добрият вариант за страната са предсрочни избори.

Корбин даде да се разбере, че не е против отлагане на Брекзит чрез удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор след 29 март. Той призова ЕС да приеме предоговаряне на споразумението с Обединеното кралство.

Финално броене преди вота за Брекзит в Британския парламент

Финално броене преди вота за Брекзит в Британския парламент

След месеци на ожесточени дебати за или против Брекзит, Британският парламент решава тази вечер дали да подкрепи споразумението на премиера Тереза Мей...

Премиерът изслушва лидера на опозицията Джереми Корбин, докато той обявява, че партията му иска вот на недоверие
Премиерът изслушва лидера на опозицията Джереми Корбин, докато той обявява, че партията му иска вот на недоверие © БТА

Тереза Мей обаче е твърдо против избори в този момент, защото те, според нея, биха предизвикали същото като втори референдум "за" или "против" Брекзит:

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: След едни нови парламентарни избори, какъвто и да е резултатът от тях, изборът пред нас ще е същият - да няма Брекзит, да напуснем без сделка или със сделка. Резултатът ще е още два месеца несигурност и разделение.

Поляризирането на обществото пролича междувременно в близост до Парламента, където демонстрираха и привърженици на провеждането на нов референдум, и твърдолинейни привърженици на Брекзит на всяка цена, които наричаха опонентите си "предатели".

Служител на Екворейската комисия подменя флаговете на ЕС и Великобритания
Служител на Екворейската комисия подменя флаговете на ЕС и Великобритания © БТА

Тереза Мей изрази готовност парламентарният дебат за вот на недоверие в кабинета й да се проведе още утре. Междувременно премиерът заяви, че до понеделник ще представи пред депутатите нов план за действията си от тук нататък.

Европейският съюз не закъсня с реакцията си. Брюксел декларира, че очаква британското правителство възможно най-скоро да разясни намеренията си. Междувременно съюзът продължава с процеса на ратификация на вече постигнатото споразумение и с подготовката за хаотичен Брекзит без такова, ако Лондон не го одобри през следващите 70 дни.

В туитър председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа, че съжалява за изхода от гласуването тази вечер и допълни, че Великобритания трябва да изясни намеренията си възможно най-скоро, тъй като „времето почти изтече“.


В случай, че вотът на недоверие премине, правителството има няколко опции, предава BBC:

  • премиерът Тереза Мей да подаде оставка, ако може да се състави алтернативно правителство
  • ако такова не може да бъде съставено и правителството не успее да оцелее след повторен вот на недоверие след 14 дни, ще последват нови парламентарни избори
  • ако правителството успее да оцелее след повторния вот на недоверие, то ще остане, но с променен състав и вероятно - с различни политики.
По пътя към Брекзит: Анализ на Зинаида Златанова и Милен Керемедчиев

По пътя към Брекзит: Анализ на Зинаида Златанова и Милен Керемедчиев

Британският парламент ще отхвърли споразумението на премиера Тереза Мей с Евросъюза. Това заявиха в "Още от деня" бившият председател на представителс...