Британските депутати отново заседават в Лондон след като Върховният съд отмени решението за разпускането им. Очаква се по-късно тази вечер в парламента да говори и премиерът Борис Джонсън.

От Лондон предава кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

© БГНЕС

Премиерът Борис Джонсън се завърна в Лондон от Ню Йорк преждевременно, а парламентът започна работа след незаконното му разпускане, както постанови вчера Върховния съд на страната.

Борис Джонсън ще направи изявление пред депутатите в Камарата на общините по-късно тази вечер. В негово отсъствие с отговори на въпроси на депутати се зае правният съветник на правителството Джефри Кокс.

Той отбеляза, че с разпускането на парламента правителството е имало само добри намерения. Подобно на Борис Джонсън, той не е съгласен с 11-те съдии, но заяви, че приема тяхното решение.

Последва обаче яростна атака на правния съветник към опозицията за така създалата се парламентарна криза:

Джефри Кокс, главен прокурор на Великобритания: Този парламент е мъртъв парламент. Не трябва да заседава, няма моралното право да заседава. Те не искат да чуят, г-н председател. Те не искат да чуят истината. Два пъти бяха помолени да оставят избирателите да решат дали мястото им е тук, докато блокират гласовете на 17 милиона и 400 хиляди души. Този парламент е позор.

Не са малко онези, които се чудят защо наистина след поредния шамар за Борис Джонсън опозицията не поиска вот на недоверие в премиера или пък предсрочни избори.

Обяснението е, защото опозицията иска първо да бъде сигурна, че Джонсън няма да извади страната на 31 октомври от ЕС без сделка, а при наличието на премиер, който не се съобразява със закона, всеки прибързан ход може да бъде много опасен.

Британският парламент подновява работа след решението на съда

Британският парламент подновява работа след решението на съда

Британският парламент подновява работа днес, след историческото решение на съда, че Борис Джонсън незаконно е прекратил дейността на Уестминстър за 5...