НОВИНИ

Британският парламент отново се събра на заседание

Британските депутати отново заседават в Лондон след като Върховният съд отмени решението за разпускането им. Очаква се по-късно тази вечер в парламента да говори и премиерът Борис Джонсън. От Лондон предава кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов - кор. на БНР
18:48, 25.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
британският парламент отново събра заседание

Премиерът Борис Джонсън се завърна в Лондон от Ню Йорк преждевременно, а парламентът започна работа след незаконното му разпускане, както постанови вчера Върховния съд на страната.

Борис Джонсън ще направи изявление пред депутатите в Камарата на общините по-късно тази вечер. В негово отсъствие с отговори на въпроси на депутати се зае правният съветник на правителството Джефри Кокс.

Той отбеляза, че с разпускането на парламента правителството е имало само добри намерения. Подобно на Борис Джонсън, той не е съгласен с 11-те съдии, но заяви, че приема тяхното решение.

Последва обаче яростна атака на правния съветник към опозицията за така създалата се парламентарна криза:

Джефри Кокс, главен прокурор на Великобритания: Този парламент е мъртъв парламент. Не трябва да заседава, няма моралното право да заседава. Те не искат да чуят, г-н председател. Те не искат да чуят истината. Два пъти бяха помолени да оставят избирателите да решат дали мястото им е тук, докато блокират гласовете на 17 милиона и 400 хиляди души. Този парламент е позор.

Не са малко онези, които се чудят защо наистина след поредния шамар за Борис Джонсън опозицията не поиска вот на недоверие в премиера или пък предсрочни избори.

Обяснението е, защото опозицията иска първо да бъде сигурна, че Джонсън няма да извади страната на 31 октомври от ЕС без сделка, а при наличието на премиер, който не се съобразява със закона, всеки прибързан ход може да бъде много опасен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КТ Подкрепа ще настоява за 75% по-високо заплащане на нощен труд в почивни дни
КТ "Подкрепа" ще настоява за 75% по-високо заплащане на нощен труд в почивни дни
Марешки: Не знаем коя е управляващата коалиция
Марешки: Не знаем коя е управляващата коалиция