Британското правителство одобри законопроекта за отхвърляне на европейското законодателство. Решението беше взето след продължителни дебати, а премиерът Тереза Мей го определи като "историческо". Това е една от най-важните стъпки по пътя към Брекзит.

© снимка: АРХИВ

С 326 гласа "за" и 290 "против", британските депутати одобриха на първо четене законопроекта за отмяна на законодателството на ЕС. Това беше първи тест за управляващите и една от най-важните крачки, по пътя към развода между Лондон и Брюксел. Парламентарният дебат продължи повече от 8 часа. Лейбъристите предложиха серия от поправки, които обаче бяха отхвърлени.

Уейн Дейвид, депутат от лейбъристите: Не одобрявам начина, по който Великобритания напуска ЕС. Този законопроект не е коректно написан - той е недомократичен и създава предпоставки правителството да получи прекалено много власт и право да променя закони.

Целта на законопроекта е хиляди закони и регулации на ЕС да се трансформират в закони на Обединеното кралство, когато то напусне ЕС през 2019 г. Управляващите консерватори обещаха да направят някои отстъпки, преди окончателното му приемане.

Бърнард Дженкин, депутат от консерваторите: Не бива да забравяме, че важните решения вече са взети - на референдума миналата година и със задействането на член 50-ти. Ние напускаме ЕС. Ето защо, да се възпрепятства приемането на този законопроект, би довело единствено до хаос, до един хаотичен Брекзит, вместо до плавен процес по напускането.

Премиерът Тереза Мей приветства решението и го определи като "историческа стъпка". Отмяната на европейското законодателство, което е в сила на Острова от 1972 година насам, е един от най-важните конституционно значими актове в британската история.

В рамките на следващата седмица, законопроектът трябва да бъде обсъден в комисиите на Камарата на общините, след което трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете. Проектът ще получи статут на закон едва, когато окончателният текст бъде одобрен от кралица Елизабет Втора.