Британският парламент се разпуска за втори път. Спирането на работата на Камарата на общините ще е до 14 октомври. Тогава депутатите ще се съберат отново, за речта на кралицата, с която се открива новата парламентарна сесия. Три дни по-късно европейските лидери пристигат в Брюксел на последната си среща на върха преди датата на напускането на Великобритания.

Британският парламент се разпуска за втори път в рамките на един месец. На 9 септември Борис Джонсън го разпусна за пет седмици и си навлече гнева на депутатите, че по този начин избягва контрола на парламента за Брекзит.

Върховният съд на страната постанови, че премиерът е нарушил закона, като е подвел кралицата с мотивите за разпускането и е лишил парламента от конституционната му функция да упражнява контрол. След това парламентът поднови работата си.

Сега вече се приема, че мотивът за разпускане наистина е заради речта на кралицата, насрочена на 14 октомври. С нея се обявява законодателната програма на правителството.

Разпускането на парламента обаче остана в сянката на други драматични събития, които бяха наречени „игра на обвинения". Източник на правителството обяви, че след телефонен разговор между Борис Джонсън и германския канцлер Ангела Меркел постигането на сделка става невъзможно, защото Меркел настоявала Северна Ирландия да остане в митническия съюз.

От Европейската комисия се изненадаха от твърдения на Лондон, че преговорите са пред провал при положение, че двете страни се срещат в Брюксел.

Междувременно Борис Джонсън си договори среща в Дъблин с ирландския премиер Лио Варадкар в близките дни, на което се гледа като последен шанс да бъде спасен Брекзит без сделка.

Напрежение за Брекзит след телефонен разговор между Джонсън и Меркел

Напрежение за Брекзит след телефонен разговор между Джонсън и Меркел

Напрежение и размяна на реплики между Лондон и Брюксел. Причината е съдържанието на телефонен разговор между британския премиер и германския канцлер....