Британският парламент се разпусна за 5 седмици до 14 октомври по предложение на премиера Борис Джонсън, одобрено от кралица Елизабет Втора. Това стана след продължилото до посреднощ заседание, на което за втори път беше отхвърлено искането на Джонсън за предсрочни избори преди Брекзит. Политическата драма в Уестминстър ще се запомни и с колоритната церемония , емоционални речи, невъздържани скандирания и дори физически сблъсъци.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Това правителство няма да отлага Брекзит отново. Няма да позволим волята на избирателите да бъде задушена с бездействие и парализа. Опозицията може да бяга от дълга си, но не може да се крие вечно.
Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Най-важното, което премиерът не каза, е, че ще се подчини на законите в тази страна.

Опозицията и отлъчените от управляващата Консервативна партия депутати масово се въздържаха в среднощния вот и искането на Борис Джонсън за предсрочни избори беше отхвърлено за втори път. През следващите 5 седмици обаче премиерът остава без парламентарен контрол, след като кралицата се съгласи настоящата сесия - най-дългата от близо 4 столетия, да бъде прекратена.

Депутатите от опозицията се опитаха с бутане и блъскане да попречат на председателя Джон Бъркоу да се отзове на поканата да отиде в Камарата на лордовете, за да чуе, че парламентът се разпуска. А той даде да се разбере, че споделя недоволството:

Джон Бъркоу, председател на Камарата на общините: Това не само за много колеги, но и за огромен брой хора отвън, е диктат на изпълнителната власт.

Под скандирания "позор" Бъркоу и депутатите тори все пак взеха участие в ритуала. Волята на монарха беше прочетена в Горната камара и Уестминстър опустя чак до 14 октомври - само 17 дни преди датата на Брекзит.

Брекзит е насрочен за 31 октомври, ако не намери законова вратичка да не се подчини на волята на парламента, Борис Джонсън е длъжен да поиска ново отлагане, ако не постигне компромисно споразумение за напускане на Европейския съюз.

Накъде тръгва Великобритания сега?

Накъде тръгва Великобритания сега?

Въпреки бурните събития по темата Брекзит от последните седмици, няколко ключови въпроса все още остават без отговор - напускане със сделка или без, н...