НОВИНИ

Мей е в Брюксел в опит да предоговори някои въпроси в споразумението за Брекзит

Британският парламент ще гласува преди 21 януари споразумението за Брекзит, съобщи днес говорител на британския премиер Тереза Мей. Гласуването беше насрочена за днес, но Мей го отложи заради липса на подкрепа. Днес тя предприе спешна совалка в Холандия, Германия и Брюксел в опит да убеди европейските си партньори да предоговорят някои от проблемните въпроси в споразумението. Брюксел обаче категорично отказва нови преговори.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:12, 11.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Тереза Мей се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предстои среща между нея и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Тя иска от Брюксел да се предоговорят някои въпроси, свързани най-вече с границата между Северна Ирландия и Ирландия. Брюксел е категоричен, че отваряне на споразумението и преговори са невъзможни.

Въпреки това Доналд Туск включи точката в последната за тази година среща на върха, която ще се проведе в четвъртък и петък.

Единственото, което евролидерите могат да направят в подкрепа на Тереза Мей, е да променят политическата декларация към споразумението и може би с още по-тежки думи да изразят подкрепата си за Брекзит.

Другото, което ще обсъждат, са вариантите какво ще се случи, ако въобще не се стигне до Брекзит и ако на 29 март догодина Великобритания напусне ЕС без сделка.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Сделката, която постигнахме, е възможно най-добрата, това е единствената възможна сделка. Затова ние не можем да си позволим да я предоговаряме, но има възможност, ако се направи разумно, да се дадат допълнителни разяснения. Но всички трябва да знаят, че ние сме постигнали споразумение и то няма да бъде договаряно отново.

Преди да пристигне в Брюксел Тереза Мей имаше срещи в Хага с холандския премиер Марк Рюте и в Германия с канцлера Меркел, но няма подробности от срещите. Засега Брюксел остава категоричен - предоговаряне по споразумението за Брекзит не е възможно.

Малък инцидент беляза посещението на Мей в Берлин. При опит нейните служители да отворят вратата на автомобила ѝ, тя не се отвори, така Мей остана заключена няколко минути в колата си. Всички изтълкуваха този инцидент като ситуацията, в която тя се намира в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
Три столични квартала на протест срещу мръсния въздух
Емблематичен автокрадец влиза в затвора след случайна проверка на пътя
Емблематичен автокрадец влиза в затвора след случайна проверка на пътя