НОВИНИ

Кадзуо Ишигуро: Невероятно съм поласкан от Нобеловата награда

Британският писател Кадзуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017 г. Писателят беше обявен от шведската академия, която присъжда престижното отличие, като „писател, чиито романи имат силна емоционална сила, който е открил пропастта под илюзорното ни чувство за свързаност със света“, предаде BBC. Пред британската медия той призна, че е „удивително поласкан“ от приза.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
10:59, 06.10.2017
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Най-известните му романи „Остатъкът от деня“ и „Никога не ме оставяй“ са адаптирани в много успешни пълнометражни филми. През 1995 г. му е присъден Орденът на Британската империя. Той е автор на осем книги, преведени на 40 езика.

;

Кадзуо Ишигуро е роден в Нагасаки, Япония, но през 1954 г. семейството му се мести в англисйкия град Съри. Следвал е в университета в Кент, а след това завършва творческо писане в Университета на Източна Англия, където му преподават Малкълм Бредбъри и Анжела Картър. Дипломната му работа от университета се превръща в първия му успешен роман „A Pale View of Hills“.

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Дениъс определи стила на Ишигуро като „смесица между Джейн Остин, комедия на нравите и Франц Кафка“.

Ишигуро призна, че е разбрал за наградата от медиите и първоначално не повярвал, че е истина. Щастливата новина му съобщи журналист от британската обществена медия BBC.

Кадзуо Ишигуро, носителна Нобелова награда за литература за 2017 г.: Това е невероятна чест, главно защото ме поставя по стъпките на най-великите автори, живели някога. Светът се намира на несигурно място и се надявам всички Нобелови награди да се превърнат в движеща сила към нещо по-добро.

Нобеловата награда за литература носи не само голяма чест и световна слава, но и награда от 9 млн. крони, които се равняват на 1 млн. щатски долара. Миналогодишният носител на литературния приз Боб Дилън предизвика ожесточена полемика, заради предимно музикалната си кариера.

;

Според известния англицист и преводач проф. Владимир Трендафилов Ишигуро не е автор, който се радва на голяма попуярност в България, заяви той в студиото на „Денят започва с култура“. Той допълни, че Нобеловата награда за литература напоследък преживява криза.

проф. Владимир Трендафилов: Масовото настъпление на пазарните отношения в литературата, тя се обединява около Нобеловата награда с пълни сили, за да се пази от пълен разпад.

Проф. Трендафилов посочи Ишигуро като автор на епохата на творческото писане, защото е оборудван теоретически много добре.

Литературният критик Йордан Ефтимов допълни, че тази година не се очаква да има критично отношение за литературния нобелист. Според Ефтимов, роденият в Япония, но отраснал във Великобритания Ишигуро е мултикултурен автор и присъдената му Нобелова награда отразява стремежа на комитета да награждава подобни автори.

Йордан Ефтимов, литературен критик: Той не работи клиширано. Той е достоверен автор към човешкото общество.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха пестициди в 75 % от пробите мед, взети от цял  свят
Учени откриха пестициди в 75 % от пробите мед, взети от цял свят
До 17-и октомври приемат заявления в детските ясли във Варна
До 17-и октомври приемат заявления в детските ясли във Варна