НОВИНИ

​Британският премиер не изключи нови наказателни мерки срещу Русия

Британският премиер не изключи нови наказателни мерки срещу Русия, след като разследването на убийството на бившия агент на руските спецслужби Александър Литвиненко постанови, че отговорност за него носи руската държава. Според Дейвид Камерън, разследването е потвърдило това, което британските власти винаги са смятали по случая.

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
18:09, 22.01.2016
Чете се за: 02:10 мин.
По света

Почти 10 години след убийството на Литвиненко, докладът на съдията сър Робърт Оуен зае челно място в световните новини, защото сега Лондон за първи път открито констатира, че зад престъплението стои руската държава.

Сър Робърт Оуен, съдия: "Допълнително установих, че операцията на руското контраразузнаване по убийството на Литвиненко вероятно е била одобрена от ръководителя на ФСБ, както и от президента Путин. Всичко, що се отнася до отговорността на руската държава, се основава на доказателства, които съм чул по време на открити и закрити слушания по разследването".

За разлика от обикновено разследване, в т.нар. обществено разследване съдията разполагаше с по-широки права, включително получи достъп до секретни документи. Взети са показания от множество свидетели, някои от които остават скрити от съображения за сигурност. Взети са и експертни мнения на учени, от които става ясно, че полоният, с който беше отровен Литвиненко, може да бъде произведен само в държавно предприятие.

Разследването потвърждава по-раншните разкрития на британската полиция - че руските граждани Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са отровили Литвиненко, при това от втория опит. Самите те отричат, а руската държава отдавна отказа да ги екстрадира в Лондон.

Мария Захарова, говорител на руското МВнР: "Това вече не е театър на абсурда, а театър на сенките. Разследването не беше открито, то беше тайно, класифицирано до максимум и разбира се политизирано до максимум".

Разкритията на сър Оуен ще повлияят отрицателно на и без това разклатената след анексирането на Крим репутация на Русия. Те могат да станат повод за допълнителен натиск към Москва, защо не и по въпроси като войната в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 22 януари
Новините в 100 секунди на 22 януари
Кой ще кара влака в близките години?
Кой ще кара влака в близките години?