Британският премиер Тереза Мей обяви, че напуска поста си на 7 юни. Тя ще остане начело на правителството до избирането на свой наследник. Името му трябва да стане известно до края на юли. Много европейски лидери изразиха своята признателност и уважението си към Мей, с която успяха да договорят споразумението за напускане на британците.

Решението на Тереза Мей беше очаквано. Тя не скри, че трудно се разделя с поста и каузата, за която работеше неуморно от идването си на "Даунинг стрийт" преди близо три години.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Вечно ще съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит. За моя наследник остава да търси път напред в духа на резултатите от референдума, а за това ще трябва да постигне компромис в парламента, който аз не успях.

Мей припомни, че три пъти е опитала да убеди парламента да подкрепи сделката за напускането, но без успех и напомни, че компромисът не е мръсна дума, а нещо, от което понякога зависи живот.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това беше най-високата чест в живота ми - да бъда втората жена - премиер, но не и последната. Тръгвам си без лоши чувства, а с огромна признателност за възможността да служа на страната, която обичам.


© БГНЕС
Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставка като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започ...

Вече има четирима кандидати за поста на Мей. Сред тях - външният министър Джереми Хънт и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който засега е фаворит на букмейкърите.

Жан-Клод Юнкер не е приел с радост новината за напускането на Мей, която смята за смела жена и която дълбоко уважава, съобщи в Брюксел Мина Андреева - говорител на Еврокомисията. Френският президент Еманюел Макрон призова Лондон за яснота по отношение за Брекзит, а германският канцлер подчерта, че ще продължи да работи и със следващия премиер за организиран Брекзит.