НОВИНИ

Британският принц Филип се оттегля от обществените си задължения

Съпругът на кралица Елизабет Втора - принц Филип, се оттегля от обществените си задължения. Новината беше съобщена след спешна среднощна среща в Бъкингамския дворец. Извънредното събитие предизвика вълна от спекулации в медиите за здравето на Филип.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:29, 04.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Една след друга новинарските агенции съобщаваха за неочакваната среща в Бъкингам. Основното предположение беше, че принцът, който скоро ще навърши 96 години, е починал. По традиция,в 8 часа сутринта британско време стана ясна истината - принц Филип е добре , но се оттегля. Кралица Елизабет Втора ще продължи да изпълнява публичните си задължения.

Принцът е взел решението сам, а съпругата му го подкрепила. Кралското семейство ще отпразнува 70 години от сватбата си тази зима. Елизабет Втора често нарича съпруга си "моя сила и опора". За 65 години на трона, принцът с датска, германска и руска кръв във вените си участва в повече от 22 хиляди събития, държи близо 6000 речи, автор е на 14 книги.

Винаги е до кралица Елизабет по време на нейните обществени прояви. В последните години обаче започна да отказва пътувания на дълги разстояния, заместват го принцовете Уилям и Хари или престолонаследникът Чарлз. Принц Филип се радва на голяма популярност.

Клем Колинс, турист от Австралия
Принц Филип е служил на короната толкова много години. Никога не се е притеснявал да говори точно това, което мисли, дори с риск да бъде критикуван.
Ан Хът, британка
На неговата възраст е доста уморително да продължава да работи с това темпо. Надявам се внуците му да са наследили страхотното му чувство за хумор.

На 90-ия си рожден ден, самият принц Филип шеговито коментира пред журналисти, че е "редно да се оттеглиш, преди да ти изтече срокът на годност". Не изневери на стила си и днес, когато по време на обяд в двореца Сейнт Джеймс отново с характерното си чувство за хумор отговори на човек, изразил съжаление, че се оттегля, с думите "та аз едва стоя на краката си".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият министър на образованието обеща двойно увеличение на учителските заплати
Новият министър на образованието обеща двойно увеличение на учителските заплати
Два лота от АМ “Струма” ще бъдат финансирани с европейски пари
Два лота от АМ “Струма” ще бъдат финансирани с европейски пари