НОВИНИ

Британският външен министър Джереми Хънт с първа голяма обиколка в чужбина

Новият британски външен министър Джеръми Хънт е на първата си обиколка в чужбина. Той вече пристигна в Пекин, където ще започне обсъждане на споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай. Началото на визитата обаче бе белязано от лек гаф.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:50, 30.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

С гаф и смях започна посещението на британския външен министър Джеръми Хънт в Китай. Той развесели домакините си в Пекин, представяйки съпругата си като японка, въпреки че тя всъщност е китайка. Макар Хънт да се поправи, световните медии не пропуснаха да отбележат, че грешката не е уместна предвид сложните отношения между Китай и Япония.

В момент, когато Великобритания се готви да напусне Европейския съюз, новият министър на външните работи избра Пекин за начална спирка от своята първа обиколка в чужбина, в рамките на която ще посети още Париж и Виена. Хънт се надява да засили търговските отношения с Китай. След Брекзит Лондон ще има нужда от нови търговски споразумения и това е причината за повишената дипломатическа активност.


;

В Пекин се проведе девета среща в рамките на Китайско-британския стратегически диалог с участието на Джереми Хънт и китайския му колега Ван И. Двете страни потвърдиха желанието си за задълбочаване на партньорските отношения. През януари Пекин и Лондон вече подписаха редица споразумения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Испания спаси още 211 мигранти в Гибралтарския проток
​Испания спаси още 211 мигранти в Гибралтарския проток
Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция
Нараства броят на жертвите след пожарите в Гърция