НОВИНИ

Британският външен министър: ЕС има готовност да предоговори Брекзит

Британският външен министър Джереми Хънт, претендент за премиерския пост на Тереза Мей, заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е намекнала, че ЕС е готов да предоговори споразумението за Брекзит. Хънт заяви, че е говорил с Меркел на честванията по повод годишнината от Десанта в Нормандия тази седмица и е убеден, че промяна на споразумението е възможна.

британският външен министър готовност предоговори брекзит
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 09.06.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света

"Тя каза, че разбира се с нов британски премиер, бихме искали да разгледаме решенията, които имате", каза Хънт пред Sky News. "Абсолютно ясно съм, че ако приемем правилния подход към това, европейците ще са склонни да преговорят пакета.", допълва той.

Министърът не уточни дали се позовава на правнообвързващото споразумение за напускане, което ЕС многократно е настоявал, че не може да бъде отворено отново или говори за придружаваща политическа декларация за бъдещите отношения.

Брюксел заяви, че декларацията може да бъде преразгледана, ако Великобритания направи съществена промяна в позициите си, например относно митническия съюз или достъпа до единния пазар.

Тереза Мей договори споразумението с ЕС миналата година, но то беше отхвърлено от парламента три пъти, което доведе до отлагане на Брекзит до 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск отправи критики към културата на обиди в социалните мрежи
Папа Франциск отправи критики към "културата на обиди" в социалните мрежи
Възстановява се движението на товарни превозни средства през ГКПП Златарево
Възстановява се движението на товарни превозни средства през ГКПП "Златарево"