НОВИНИ

Британското правителство отлага законодателната си програма

Традицонната реч на Кралица Елизабет Втора, която е и законодателната програма на новия британски кабинет, се отлага. Приоритет в преговорите по Брекзит продължава да бъде статутът на европейските граждани, но възможността Лондон да напусне Евросъюза без сделка съществува. Всичко това в деня, в който новото правителство на Великобритания се събра за първи път. Застрашен ли е премиерският пост на Тереза Мей и знак за какво са поредните сътресения на Острова - отговорите следват.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 12.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Традиционната реч на Кралица Елизабет, с която тя на 19 юни трябваше да очертае законодателната рамка на новия британски кабинет, се отлага, твърди Би Би Си, като не посочва източника си на информация. Това не е прецедент, но според лейбъристите показва "хаоса" в правителството.

Според анализатори случващото е знак за разединението сред консерваторите и поставя под въпрос способността на Мей за качествено извеждане на Великобритания от ЕС. По-рано днес министърът по Брекзит за пореден път каза, че статутът на европейските граждани ще бъде приоритет, но не изключи възможността Лондон да напусне голямото Европейско семейство без споразумение.

Дейвид Дейвис, министър за Брекзит: "Това е част от преговорите, независимо дали купувате къща или става дума за международна търговия или международни преговори, винаги трябва да имате възможността да се откажете. Не става дума за избор, не е това, което искате, но вариант "няма сделка" трябва да съществува".

Плановете за Брекзит остават непроменени, беше категоричен кабинетът Мей - 2 е след първото си заседание. Периодът на преговорите си остава две години. Предложението на част от членове на Консервативната партия Великобритания да остане в единния европейски пазар е неоснователно, защото така Кралството няма да може да контролира границите си, допълват още от Даунинг Стрийт 10. А Брюксел за пореден път заяви готовността си за началото на преговорния процес.

Александър Винтерщайн, заместник на главния говорител на ЕК: "Вече казах, не намирам други думи, за това пак ще кажа: ние сме готови и добре подготвени, сега чакаме другата страна да седне на масата. Бих искал да изразя определен оптимизъм, че скоро, може би още тази седмица, организирането на разговорите ще започне".

Тереза Мей се среща с комитета 1922 - в него членуват депутати от Консервативната партия, които не са част от правителството. Очакват я трудни въпроси за управлението и за споразумението с Демократическа юнионистка партия, вещаят анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тридесет млади семейства сами направиха парк за децата си в Столетово
Тридесет млади семейства сами направиха парк за децата си в Столетово
Черно море с тюркоазен цвят
Черно море с тюркоазен цвят