НОВИНИ

Военноморското учение "Бриз 2018" е в разгара си

Днес се провежда ВИП-денят на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2018". Целта му е да се повиши оперативното взаимодействие между военноморските сили на участващите в маневрите държави. Вижте прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:30, 19.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В учението участват 11 натовски държави с 25 бойни и спомагателни съда. Общо 2340 военнослужещи, матроси и офицери, както и 4 самолета, 5 хеликоптера и една подводница.

До момента се извърши учение на терористична атака на кораб, закотвен на пристанището в Бургас, последвал пожар, погасяването му по море и по суша. Участваха и граждански, и държавни организации.

Две български фрегати обстрелваха подводница с дълбоководните реактивни системи, с които разполагат.

;
Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Командването на флота е преценило, че са необходими 4 кораба, но ние започваме с този проект с 2. Истината е, че и с трите проекта ние няма да решим дълго отлаганите въпроси във въоръжените ни сили - по отношение на модернизацията. Това ще бъде правилна крачка, за да не се получи срив във техническите възможности на армията.
;
Контраадмирал Митко Петев - главнокомандващ на Военноморските сили: Обучението "Бриз" имаме за цел да изпълним следващите основни задачи - на първо място това е планиране и провеждане на военноморска операция с участието на нашите съюзници, в коалиционен формат с участието на военни и невоенни елементи на морската сигурност, защото така можем да създадем един елемент, който да отговори на всички области на морската сигурност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превеждат още 61 000 лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново
Превеждат още 61 000 лв. обезщетения за фермери от Странджа и Крайново
Задържаха трима надзиратели от Варна, пускали на свобода автокрадец
Задържаха трима надзиратели от Варна, пускали на свобода автокрадец