НОВИНИ

Бърни Сандърс: Ако бедните гласуват по-масово,САЩ ще са трансформирани радикално

Ако бедните гласуват по-масово, Съединените щати ще бъдат трансформирани радикално, увери кандидатът за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през ноември Бърни Сандърс, цитиран от Франс прес.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска Източник: БТА
09:08, 24.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
бърни сандърс бедните гласуват масовосащ трансформирани радикално

В интервю за предаването "Среща с пресата" по американската телевизия Ен Би Си, Сандърс обяснява именно с избирателната пасивност на бедните своите поражения от фаворитката Хилари Клинтън на първичните избори на демократите в няколко щата.

Независимият сенатор от Върмонт, който се самоопределя като социалист, постави борбата срещу неравенството в центъра на своята предизборна кампания. Той обаче загуби в 16 от 17-те американски щата, където разликите в трудовите възнаграждения са най-големи.

"Е, добре, (загубих), защото бедните не гласуват. Това е прост факт. Тъжна реалност в американското общество", каза Сандърс. Той подчерта, че е успял да привлече много младежи, но му е по-трудно да убеди хората със скромни доходи.

80 процента от бедните не гласуваха на последните избори за Конгрес, през 2014 година, отбеляза Сандърс.

Според официални данни този дял е 75,5 на сто, посочва АФП.

"Ние имаме най-ниската избирателна активност сред всички големи страни в света", обърна още внимание сенаторът от Върмонт.

Проучване на института "Пю" от миналата година установи, че избирателната активност в САЩ е една от най-ниските сред развитите държави. Съединените щати все пак изпреварват Япония, Чили и Швейцария, отбелязва Франс прес.

"Ако успеем да повишим чувствително избирателната активност, така че хората със скромни доходи, работниците и младежите да участват в политическия процес, ако постигнем избирателна активност от 75 процента, тази страна би се трансформирала радикално", изрази увереност Сандърс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона в Деня на книгата: С Гауди и в рози
Барселона в Деня на книгата: С Гауди и в рози
Клонинги на Шекспир в родния му град (СНИМКИ)
"Клонинги" на Шекспир в родния му град (СНИМКИ)