Системата за предупреждение за опасност от замърсяване, която изработихме, успя да направи няколко успешни прогнози, каза ръководителят на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Христомир Брънзов.

Той добави, че това е система, която прави специфични прогнози, свързани в възможността за замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Христомир Брънзов - ръководител на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН: Има 26 параметъра, на всяко едно квадратче се въвеждат, за да се изготви прогнозата. Учените могат да направят съвременна система, за да може градските власти да предприемат превантивни мерки срещу източниците на замърсяване. Нашата система показва утре и вдругиден какви ще са условията за замърсяването в нашия град. Този модел може да се приложи навсякъде, но трябва да се създава специфично за всеки район, понеже се взима предвид историята на замърсяването в региона.

Системата досега е успяла да предупреди за предстоящо замърсяване, отбеляза още Брънзов.

МС отпуска допълнително 15 милиона лева на учените от БАН

МС отпуска допълнително 15 милиона лева на учените от БАН

Министерският съвет ще отпусне допълнително 15 милиона лева на учените от БАН. Новината дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на...

Той коментира и отделените допълнителни 15 млн. лева за наука.

Христомир Брънзов - ръководител на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН: Това е признат минимум за съществуването на БАН. Проблемите са, че младите хора не идват, академията ѝ липсва цяло поколение, следващото го няма, по-следващото се престрашава, прави дисертация и намира реализация в чужбина. Системата е инертна, тя постепенно ще си отиде, няма да е рязко. Не ни е приятно да спускаме черни знамена преди коледните празници, но проблемите в науката са наистина сериозни у нас.

Вижте целия разговор във видеото.