Финландската компания за военно оборудване "Патрия" показа в София бронирана модулна машина, с която възнамерява да участва в търга за модернизация на Българската армия.

София

Машината е последно поколение и може да се адаптира за различните нужди на армията. Мажоритарен собственик на "Патрия" е финландското правителство. Фирмата развива дейност в Европа, САЩ, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В миналото е била разследвана по обвинения в подкупи на длъжностни лица, включително на бившия словенски премиер и фаворит на днешните парламентарни избори Янез Янша.


Яне Ракколайнен - вицепрезидент на "Патрия": "Инвестираме в развитието на българската отбранителна индустрия. Планираме да изнесем част от производството на бойните машини в България. Вече имаме опит с подобни програми в други страни. Имаме най-реалистичния план да направим същото и тук в България, от което страната ще извлече икономически ползи."

Добромир: "Със сигурност трябва да сме достатъчно готови да се защитим. Едно време имахме сериозна армия, не сме губили битка, а в момента сме зависими от всички."