Символът на Враца - бронзовият паметник на Христо Ботев, се руши и трябва незабавно да бъде ремонтиран. 53 години след откриването му, поредица от експертизи доказа, че монументът е изключително опасен. Сега общината търси 100 000 лева, за да може да се извърши наложителната реставрация.

Вижте репортажа на Илиана Минковска и Красимир Стефанов.

Враца

12-метровата бронзова статуя на Войводата се пука и ако не се вземат спешни мерки, има риск да рухне. Досега не е предприемано нищо за текущото му поддържане и това е довело до тежки последици.

Калин Каменов, кмет на Враца: Оказа се, че ситуацията е изключително тежка, самият паметник и конструкцията е много опасна, има над 30 големи видими пукнатини, и още скрити - общо над 70.
Чавдар Спасов, гл. архитект на община Враца: Носещата конструкция вътре, която е от черни метали, е изключително корозирала, това е довело до нарушаване на статиката и оттук са дошли пукнатините, също и от атмосферните условия.

Досега са проведени 4 експертни обследвания, които установили корозия на конструкцията от черни метали, която държи фигурата отвътре. Предвижда се реставрацията му да се извърши от екип под ръководството на скулптора Марин Марков, който укрепи и паметника на Цар Освободител пред Народното събрание.

Чавдар Спасов, гл. архитект на община Враца: Ще се укрепи в постамента под фигурата, тъй като тялото е кухо, и ще се бетонират винкелите, които го държат, защото при построяването му не са укрепени. Всичко това ще се обшие с бронз, отвътре и отвън, ще се премахне съществуващата патина, защото тя също е в тежко състояние и ще се поднови изцяло.

Предвижда се ремонтът и укрепването да завършат до края на годината.