Броят на хората, които живеят в крайна бедност, е намалял с над 100 милиона по света въпреки вялата глобална икономика. Това се посочва в изследване на Световната банка.

Световната банка е пресметнала, че 767 милиона души са живеели с по-малко от 1,90 долара дневно през 2013 година, която е последната сравнителна година, а това е спад спрямо 881 милиона души през предходната година. Най-силно увеличение на доходите е отчетено в Азия.
"Забележително е, че страните са продължили да намаляват бедността и са стимулирали споделянето на благата по време, когато глобалната икономика не отчета силни резултати", заявява президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран в комюнике.

Данните потвърждават напредъка в борбата срещу бедността през последния четвърт век. В светът през 2013 година е имало 1,1 милиард души по-малко, живеещи в бедност, спрямо 1990 година и то въпреки нарастването на населението, допълва Световната банка.

Тези показатели приближават света към целта, поставена от ООН да се справи окончателно с крайната бедност до 2030 година.