Броят на недоносените деца се увеличава с всяка изминала година. От началото на 2019-та в АГ болницата във Варна преждевременно са се родили 15 на сто от бебетата, което е с 2% повече от миналата година. Тревожните данни бяха предоставени по повод днешния Световен ден на недоносените деца.

През октомври 30-годишната Михаела Велкова става майка на тризнаци. Бебетата се раждат недоносени и не могат да дишат самостоятелно.

Михаела Велкова - майка на тризнаци: Много е хубаво, когато си бъдат при мен, ще бъде още по-хубаво. Април месец разбрахме, че ще са три момченца.

Бързата намеса на лекарите е решаваща за бебетата. Благодарение на денонощните им грижи те се развиват нормално.

Д-р Павлина Златинова - неонатолог: Отглеждат се в кувьози, на кислородна терапия. Най-голямото е 2 кг и 10 гр., другите са 1 кг и 480 гр. и 1 кг 430 гр.

АГ болницата във Варна е единствената с неонатологично отделение в цяла Североизточна България. Всяка година лекарите там спасяват живота на стотици малки пациенти с критично ниско тегло.

Все по-малко от тях остават с увреждания.

Снежинка Цветкова - началник на Неонатологичното отделението на АГ болница-Варна: Най-малкото ни бебе е 520 грама, момиче, което вече е 7-годишно и е с добро нервно психическо и физическо развитие.

От началото на годината в АГ болницата са се родили 1780 деца. 260 от тях са недоносени. В момента в интензивния сектор на Неонатологичното отделение има десет малки пациенти.

Д-р Павлина Златинова - неонатолог: С екстремно ниско тегло, под килограм, на които се налага продължителна дихателна реанимация.

Сред най-честите причини за преждевременните раждания са тютюнопушенето, инфекциозни заболявания на майката, както и нередовното проследяване на бременността. В световен мащаб годишно се раждат 15 млн. недоносени деца. В България те са около 6 000.