Най- малко 168 души са загинали, а над 745 са ранени, след като вълната заля бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се, че е предизвикана от изригване на вулкана Анак Кракатау. Разрушенията са огромни.

Цунамито е ударило бреговете на Ява и Суматра в 21:30 местно време. Вълната е помела хора и сгради, преобърнати са коли, изтръгнати дървета. Пътищата са блокирани от отломки.

Бях заспала. Удари в мига, в който синът ми затвори хотелската врата. Не разбрах какво ме удари, ръката ужасно ме заболя. Имам леки наранявания, но съпругът ми е със счупен крак

Опустошени от вълната са островите около Зондския проток - свързващ Яванско море с Индийския океан. Властите предупреждават, че броят на жертвите ще расте. Местните и туристите в тази част на Индонезия са предупредени да стоят далеч от брега. Спасителни екипи се опитват да достигнат най-тежко пострадалите райони.

В Индонезия липсва система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания

В Индонезия липсва система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания

Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи днес ръководителят на центъ...

Вълната е била неочаквана, преди това не е имало предупреждение за опасност. Според агенцията за борба с бедствията на Индонезия, възможно е цунамито да е предизвикано от подводно свлачище след изригването на вулкана Анак Кракатау. Властите обясниха, че тревогата за опасност от цунами се задейства само когато то е предизвикано от земетресения и липсва система за засичане на подобни явления при вулканична активност.

Анак Кракатау е вулканичен остров, появил се след изригване през 1927 година. Той се активизира през последните месеци и периодично бълваше лава, а вчера е изригнал, половин час преди вълната да удари брега. Изригването на вулкан може да причини свлачище под водата, при което земната маса избутва водата и така се образува гигантска вълна.


Индонезия вече познава ужаса на подобно бедствие. На 26 декември 2004 година в резултат на цунами в Индийския океан, предизвикано от земетресение, загинаха 226 000 души в 13 страни, от тях - близо 120 000 в Индонезия.

Най-малко 62 души загинаха при цунами в Индонезия

Най-малко 62 души загинаха при цунами в Индонезия

Бедствие в Индонезия: най-малко 62 души са загинали, а над 584 са ранени, след като цунами удари бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се,...

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, съобщиха от Министерството на външните работи.

Посолството на България в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон:

+62 812 9600 0691