Не всички растения са еднакво добри като средства за пречистване на въздуха. За това говори в Сутрешния блок на БНТ Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии.

Изследванията показват, че някои растителни видове поглъщат фините прахови частици, докато други отделят летливи вещества, които увеличават допълнително замърсяването на въздуха.

Според Симеонов, който консултира общината в Лозана за засаждането на подходящи растения, най-ефективни са брашлянът и люлякът. Докато дъбът, върбата и борът не допринасят за пречистването на въздуха в градска среда.

Ученият посочи като основни причини за силното замърсяване на въздуха в София и големите градове с най-опасните фини прахови частици е неограничения внос на стари автомобили на дизелово гориво. Според него ще бъде удачно да се въведат данъчни облекчения за по-чистите газови автомобили, както и да се насърчава използването на градски транспорт.

Симеонов препоръча и подмяната на керосиновите генератори, използвани за зареждането на самолетите на летище "София", с електрически, както вече се прави на много места в Европа.