От днес Бруней ще наказва с убийство с камъни хомосексуализма и прелюбодейството. Промените в Наказателния кодекс по законите на Шариата засягат и други прегрешения като например ампутация на крайник при кражба. Международната общност осъди новите мерки, гей-общността в Бруней е ужасена. Според наблюдатели, султан Хасанал Болкиах се опитва да утвърди имиджа си на ислямски лидер в очите на най-консервативните среди в момент, когато националната икономика дава признаци на слабост.

Султанът на Бруней призова за укрепване на Ислямското учение в страната в деня, в който влязоха в сила промените в Наказателния кодекс. Те засягат прегрешения, които се наказват със смърт - изнасилване, извънбрачни връзки за мюсюлмани, грабеж, обида на пророка Мохамед.

В страната и преди имаше смъртно наказание, но екзекуции не са провеждани от 1957 г. Хомосексуализмът и досега се наказваше в Бруней със затвор до 10 години.

Страната с население 430 000 души на остров Борнео прие законите на Шариата още през 2014 г.и постепенно ги въвеждаше до днешния им пълен обем.

Правозащитници определиха промените като напълно варварски заради архаични наказания за действия, които дори не трябва да се определят като престъпни.

Елтън Джон подкрепи Джордж Клуни за бойкот на хотелите, собственост на Бруней

Елтън Джон подкрепи Джордж Клуни за бойкот на хотелите, собственост на Бруней

Сър Елтън Джон подкрепи американския актьор Джордж Клуни, който призова за бойкот на хотелите, собственост на Бруней, след като властите в кралството...

ООН заяви, че новото законодателство е жестоко, нехуманно и унизително и представлява сериозно отстъпление от защитата на човешките права.

Холивудската звезда Джордж Клуни и певецът Елтън Джон призоваха за бойкот на девет луксозни хотела, свързани със султана.

Според наблюдатели истинската цел на управляващите в Бруней е укрепване на властта и привличане на повече инвестиции от мюсюлманския свят заради отслабващата икономика, която вещае бъдещи бунтове.