НОВИНИ

Брюксел даде Полша на съд за нарушения в независимостта на съдебната система

Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС заради нарушаването на независимостта на съдебната власт. Причината е приетият през април закон, с който пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд се намалява от 70 на 65 години. Това излага на принудително пенсиониране 27 съдии от общо 72-ма в състава му. Ако не промени закона, Полша подлежи на сериозни глоби.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:00, 24.09.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Според Еврокомисията полският закон за Върховния съд е несъвместим с правото на ЕС, защото подкопава принципа на независимост на съдебната власт и несменяемост на съдиите.

Брюксел не е доволен от диалога с Варшава през последните месеци и затова предприе крайната мярка - да даде Полша на съд.

Мина Андреева - говорител на ЕК: Европейската комисия реши също така да поиска от Съда да разпореди временни мерки за възстановяване на положението във Върховния съд на Полша отпреди 3 април 2018 г., когато беше прието оспорваното ново законодателство.

Еврокомисията иска от Съда и бързо производство, за да бъде постановено окончателно решение възможно най-скоро. Срещу Полша вече се води едно дело заради друг спорен закон - този за общите съдилища.

Преди година Брюксел задейства за първи път и процедурата по член 7, свързана с тежко нарушаване на принципите на правовата държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради силния вятър дърво падна в центъра на Видин
Заради силния вятър дърво падна в центъра на Видин
Папа Франциск е на посещение в Латвия
Папа Франциск е на посещение в Латвия