Брюксел и Лондон все още не могат да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. След като месеци наред екипите на Мишел Барние и Дейвид Дейвис безуспешно преговаряха, днес в Брюксел пристигна лично британският премиер. Тереза Мей също не успя да се договори с председателя на Еврокомисията Юнкер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки днешния "приятелски" разговор с британския премиер Тереза Мей, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Юнкер изрази това мнение в съвместно изявление с Мей, след което на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.

Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени, добави той. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си днес. Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС, обобщи Юнкер.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Въпреки нашите усилия и забележителния напредък, който ние и нашите екипи постигнахме през изминалите дни по основните въпроси, днес не беше възможно да постигнем пълно споразумение".

Мей се ограничи единствено с оценката, че има "голям напредък". Тя се присъедини към мнението, че остават някои различия и има нужда от още договаряне. След като каза това, Мей се отправи на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът ѝ с Юнкер днес продължи близо четири часа - далеч над предварително предвиденото.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: "Продължаваме да имаме различия по някои въпроси, което изисква и по-нататъшни преговори и консултации. Преди края на седмицата ще продължим преговорите и аз съм убедена, че можем да постигнем положителен успех".
Защо границата с Ирландия е един от спорните въпроси при Брекзит?

Защо границата с Ирландия е един от спорните въпроси при Брекзит?

От самото начало на преговорите по Брекзит бъдещето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия се превърна в една от спорните точки. Защ...

© БТА