НОВИНИ

Брюксел иска от Лондон предложение за еврокомисар

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до британския премиер Борис Джонсън с искане страната му да предложи нов британски еврокомисар. Лондон отказваше досега да номинира еврокомисар заради намеренията да напусне Европейския съюз преди новата Еврокомисия да встъпи в длъжност.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:56, 06.11.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

След отлагане от един месец новата Европейска комисия трябва да започне работи на 1 декември, а в нея все още липсват четирима комисари - от Франция, Унгария, Румъния и Великобритания. Париж и Будапеща вече предложиха нови имена на мястото на отхвърлените, но те все още не са изслушани и одобрени от ресорните комисии в Европарламента. Очаква се Букурещ също официално да обяви кандидата си - евродепутата от ЕНП Зигрфид Мурешан. Борис Джонсън също трябва да предложи име въпреки че досега той категорично отказваше да направи това.

Дана Спинант - говорител на Урсула фон дер Лайен: Госпожа фон дер Лайен насърчава британскя премиер да предложи и жена кандидат, защото целта на тази комисия е да има равенство между половете. Очакваме бърз отговор от господин Джонсън, за да може екипът на новата Европейска комисия да бъде комплектован и гласуван от Европарламента преди края на ноември.

Засега не е ясно дали Лондон ще изпълни молбата на Брюксел да предложи име. Не е ясно и дали новата Еврокомисия все пак ще влезе в длъжност без британски комисар. Фон дер Лайен е подложена на критики и заради нарушаване на половия баланс в екипа си. Новите предложения от Париж, Будапеща и Букурещ са мъже и така жените в Еврокомисията остават по-малко, въпреки първоначалните обещания за паритет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската кинозвезда Катрин Деньов е претърпяла исхемичен инсулт
Френската кинозвезда Катрин Деньов е претърпяла исхемичен инсулт
Сделки за 15 млрд. долара договориха Франция и Китай
Сделки за 15 млрд. долара договориха Франция и Китай