НОВИНИ

Брюксел критикува България заради ромите

В България липсва политическа воля за подобряване на мерките за борба с дискриминацията на ромите. Това е част от оценката за страната ни в обобщен доклад на Европейската сметна палата за състоянието на ромите в четири страни от общността - България, Румъния, Унгария и Испания.

bnt avatar logo
от Мирослава Николачкова
10:32, 28.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Експертите са проследили как са изразходвани средствата, отпуснати от бюджета на Европейския съюз от 2007 година насам за борба с ксенофобията към ромската общност. За нашата страна като недостатък е посочено, че в националната стратегия не са определени процедури за наблюдение и отчетност на проектите за ромите, финансирани с европейски средства. Отбелязва се също, че "липсата на насоченост" при определянето на целевата група и недостатъчното внимание към културните особености са провалили изпълнението на проект в областта на здравеопазването на ромите у нас.

Уточнява се, че в кампания за медицински прегледи ромите били поканени с писма, а те са неграмотни. Европейските експерти препоръчват в екипа, който изпълнява проекта, задължително да има представители на ромската общност, които да извършват посредническа дейност.

В документа е записано, че ромите у нас са около 750 хиляди или 9,9 на сто от населението. Общо в Европейския съюз те са около 6,2 милиона души и са най-голямото етническо малцинство в Общността. В бюджета на съюза до 2020 г. за приобщаването на маргинализирани общности като ромите са предвидени около 1,5 милиарда евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора се пошегува: Все още съм жива!
Кралица Елизабет Втора се пошегува: "Все още съм жива!"
Споразумението за Дизелгейт ще струва на Фолксваген 15 милиарда долара в САЩ
Споразумението за Дизелгейт ще струва на Фолксваген 15 милиарда долара в САЩ