НОВИНИ

Брюксел може да накаже България заради мръсния въздух

До месец България ще трябва да намали използването на ток от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн заради превишени норми на въглероден диоксид. В случай, че не го направим Европейската комисия може да ни осъди заради мръсния въздух в района на Гълъбово. Какви още неприятности очакват страната ни заради новите екологични правила в Европа - репортаж на Цветелина Катанска и Владимир Богдански.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
07:54, 11.03.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

45 централи у нас са застрашени от затваряне след 2020 г. заради новите повишени екоизисквания, които Брюксел планира да приеме в края на април. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на срещата, организирана от синдикатите в петък. България заедно с още 7 страни, сред които Полша и Италия, се е обявила срещу документа, който предлага новите екостандарти в Европа.

Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката: Заплахата, която той поставя пред българската икономика и енергетика, е изключително сериозна и искрено се надявам, че нашите думи ще бъдат чути от колегите от министерството на околната среда и водите.

Именно екоминистерството е и водещата институция при преговорите с Брюксел.

Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите: В рамките на изготвената позиция на държавата, считам, че заложените норми са твърде амбициозни и тук мисля, че нямаме абсолютно никакво противоречие с колегите.

В момента 50% от тока в страната се произвежда именно от топлоелектрически мощности. Според данните на синдикатите ако се стигне до закриване на топлоцентралите, без работа ще останат над 100 000 души, 40 000 от които са пряко заети в ТЕЦ-овете и мините за добив на лигнитни въглища. От синдикатите видяха в новите екостандарти лобистка схема.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": От нас се иска да постигнем показатели, които никой никога не е постигал към този етап. Това ме кара да стигна до друг извод, че в момента, в който това нещо ни бъде наложено, ще се намери този, който ще ни го продаде.

На бъдещите екостандарти реагираха и от държавните дружества.

Димитър Чолаков, зам.-изп. директор на Мини "Марица изток": Ние сме били гарант за енергийната сигурност в държавата и ще продължаваме да бъдем такива. Борили сме се с метеорологични, аварийни, финансови проблеми. Тука обаче трябва да ни помогнете.
Пламен Николов, зам.-изп. директор на ТЕЦ "Марица изток 2": Ние сме вложили над 500 млн. лева инвестиции, за да постигнем норми, които в процеса на изграждане на сероотчистващи инсталации, преминаха от 92% на 94%, през 96%, сега отиваме към 98-99%.

В случай, че Брюксел не се съобрази с исканията на държавите, сред които и България, страната ни ще е принудена или да направи големи инвестиции в ТЕЦ-овете, което ще увеличи цената на тока за бита или да се откаже от централите, което ще ни принуди да внасяме електроенергия след 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Лични лекари са въвели такси издаване на извинителна бележка
​Лични лекари са въвели такси "издаване на извинителна бележка"
Пребиха общински съветник от Петрич
Пребиха общински съветник от Петрич