Европейската комисия съобщи днес, че досега Лондон не е поискал отлагане на датата на Брекзит. Брюксел призова Великобритания да сподели възможно най-бързо какво смята да предприеме от тук нататък. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер от снощи обсъжда ситуацията с различни европейски лидери. От Комисията съобщиха, че той е на разположение да се срещне с Тереза Мей през следващите дни, ако тя поиска това.

Брюксел изрази съжалението си от гласуването в британския парламент и отхвърлянето на споразумението за напускане. Говорител на Европейската комисия за пореден път подчерта днес, че споразумението не подлежи на предоговаряне. Той допусна обаче, че е възможно преразглеждане на политическата декларация към него.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: Председателят Юнкер каза, че ЕС очаква от Обединеното кралство да изясни своите намерения и следващите си стъпки колкото е възможно по-бързо, защото времето почти свърши.

Очакванията в европейските институции са Лондон да поиска отлагане на датата за Брекзит, която е 29 март. Ако това стане, решението ще трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали 27 държави-членки. Това,което Брюксел не иска, е отлагането да се проточи след изборите за Европарламент, който са между 23 и 26 май. Главният преговарящ от страна на ЕП Ги Верхофстат коментира днес, че Европа не желае британският хаос да се пренесе в европейската политика.

Реакции на ЕС за вота в британския парламент

Реакции на ЕС за вота в британския парламент

Резултатите от вота снощи в Британския парламент се превърнаха в основна тема за дебат в Европарламента. Предоговаряне на споразумението Европейски съ...

Междувременно днес Еврокомисията призова държавите-членки да ускорят подготовката си за оттегляне на Великобритания без сделка. В отговор белгийското правителство обяви, че ще назначи допълнително 245 митнически служители и ще инвестира още средства за дигитализиране на митническите услуги.

Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей

Британският парламент гласува днес вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей

След съкрушителното поражение на гласуването на сделката с Евросъюза, британското правителство е изправено пред вот на недоверие. Той трябва да бъде г...