Съветът на ЕС подкрепи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания. Това съобщи главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние. Министрите от 27-те държави-членки се събраха днес, за да подготвят специалната среща на върха за Брекзит в неделя. Още подробности от кореспондента ни Десислава Апостолова.

"Документите по развода са на масата, 45-годишният труден брак е към края си", това каза преди срещата на министрите от 27-те държави-членки австрийският министър по европейските въпроси Гернот Блюмел. Според Барние моментът е ключов и всички трябва да запазят спокойствие.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС: Намираме се в решаващ момент от процеса, никой не трябва да забравя прогреса, който постигнахме в Брюксел и Лондон. Доволен съм, че министрите днес одобриха проектоспоразумението за напускането. ЕС все още трябва да определи какви ще бъдат вътрешните ни процедури за удължаване на преходния период.

Преходният период започва на 30 март догодина и продължава до края на 2020 г. През това време Великобритания ще остане част от единния и митническия съюз, ще плаща вноските си към европейския бюджет и ще трябва да спазва европейските закони, без да има право да участва във взимането на решения.

В Лондон на конференция на британската организация на работодателите Тереза Мей за за пореден път защита споразумението и каза, че е най-доброто за Великобритания.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: Предстои ни напрегната седмица на преговори преди специалния Европейски съвет в неделя.

За да стане факт, споразумението трябва да бъде одобрено и от Европейския, и от британския парламент.

Тереза Мей с ключова реч преди Брекзит

Тереза Мей с ключова реч преди Брекзит

Във Великобритания днес се очаква важна реч на премиера Тереза Мей. Тя ще говори по време на Годишната конференция на основната британска организация...