НОВИНИ

Брюксел с нови 17 препоръки преди да прекрати наблюдението върху България

България е постигнала значителен напредък през последните десет години в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерман при представянето на поредния доклад в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Въпреки това наблюдението на България остава, защото според Европейската комисия показателите не са изпълнени в задоволителна степен. Брюксел поставя нови 17 препоръки преди прекратяване на наблюдението върху България и Румъния. От Комисията препотвърдиха надеждата си това да стане в рамките на мандата на комисията Юнкер.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:45, 25.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

ЕК иска да премахне наблюдението върху България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи в края на 2019 година, но това зависи изцяло от това дали страната ни ще изпълни новите 17 препоръки на Брюксел. В доклада се казва, че напредъкът на страната ни през последните десет години не е бил толкова бърз, колкото се очакваше и редица предизвикателства остава да бъдат преодолени.

Брюксел не пропуска да напомни на новото правителство, че трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Като положително развитие Комисията отчита промените в Конституцията, които да подобри функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС). Създаването на инспекторат към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е насърчило доброто управление на съдебните органи и укрепване на етичните стандарти на магистратите.

Според Брюксел обаче потенциалът на Инспектората обаче не се използва пълноценно, а серията скандали във ВСС все още водят до подозрения за външнополитическо влияние и подкопават общественото доверие в съдебната власт.

ЕК отчита напредък в борбата с организираната престъпност, особено след създаването на специализирания съд и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Според Брюксел обаче е малък напредъкът, свързан с борбата с корупцията. Антикорупционната стратегия на кабинета от 2015 година все още е в ранен етап, а и има малко съдебни дела за корупция по високите етажи на властта, завършили с присъди. Следващият доклад за напредъка на страната ни ще бъде представен в края на 2017 година.

Вижте пълния текст на мониторинговия доклад на ЕК за България ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват системата за паркиране на входа на болницата в Благоевград
Премахват системата за паркиране на входа на болницата в Благоевград
Служебното правителство вероятно ще бъде назначено в петък
Служебното правителство вероятно ще бъде назначено в петък