НОВИНИ

Брюксел предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия предложи страната да остане без право на глас при обсъждането и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че според Брюксел готвената от властите правосъдна реформа застрашава върховенството на закона в страната. Полското правителство определи решението като политически мотивирано. Варшава има 3 месеца, за да предотврати влизането в сила на наказателната процедура.

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 20.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

"Ядрената опция", както наричат член 7 от Договора за ЕС, влиза в сила, когато в някоя от страните членки има сериозно съмнения за нарушаване на принципите на правовата държава. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс отбеляза днес, че Полша е приела 13 спорни закона и промени, които повторят под съмнение разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК: Европейската комисия реши днес да активира член 7, алинея 1 и да предложи на Съвета да приеме решение, че има сериозен риск за нарушаване върховенството на закона от страна на Полша. Ако полските власти предприемат мерките, които препоръчваме, Европейската комисия е готова след консултации с Европейския парламент и Съвета да преосмисли предложението си".

Европейската комисия остава отворена за диалог. През януари в Брюксел трябва да дойде полският премиер Матеуш Моравецки. За да се активира алинея 1 от член 7 или официалното признаване, че Полша нарушава върховенството на закона, за него трябва да гласуват четири пети от страните членки, тоест 22 държави. За активиране на втората алинея или ефективното отнемане на гласа на Полша, е необходимо пълно мнозинство. Засега Унгария е обявила, че няма да подкрепи подобно решение.

Според полските власти решението на Европейската комисия е необосновано и политически мотивирано.

Мариуш Блашчак, министър на вътрешните работи на Полша: Полша е независима и суверенна страна, която сама решава бъдещето си. Съдебната система трябваше да бъде променена, това очакваха милиони поляци, които гласуваха на президентските избори пред 2015 година за Анджей Дуда, както и на парламентарните избори за "Право и справедливост".

Премиерът на Полша призова Брюксел за честен и отворен диалог, но отново настоя, че реформата в съдебната система е дълбоко необходима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат места в детските градини в Пловдив
Не достигат места в детските градини в Пловдив
ДРУГИТЕ новини: Предновогодишни ритуали
ДРУГИТЕ новини: Предновогодишни ритуали