НОВИНИ

Брюксел с критики към страната ни заради африканската чума при свинете

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните с критики към страната ни заради африканската чума при свинете. По думите му има опасност страната ни да загуби отрасъл "свиневъдство". В Сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева потвърди, че секторът е под огромна заплаха.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:03, 25.07.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
брюксел критики страната заради африканската чума свинете

Брюксел с критики към страната ни заради африканската чума при свинете - еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви пред БНР, че българските власти не са си свършили работата по отношение на мерките, свързани със заболяването. По думите му има опасност страната ни да загуби отрасъл "свиневъдство". В Сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева потвърди, че секторът е под огромна заплаха.

Еврокомисарят заяви, че е разочарован от новината за взрива от африканска чума в една от най-големите български ферми и описа ситуацията в Бръшлен като предизвикателна. Според него разпространението на болестта в България се случва, защото "някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал". Земеделският министър Десислава Танева заяви, че все още не може да се каже категорично къде е вината за разпространението на заразата. Вероятно това ще стане ясно на по-късен етап и след проверки, но допусна, че е проявена небрежност.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Със сигурност има повод за критиката при условие на този пик, на който сме свидетели в момента. Със сигурност има мерки, които е можело да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре.

Танева потвърди, че секторът е под огромна заплаха и властите трябва да положат всички усилия за спасяването му.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Най-лошото е, че в тази 10-километрова зона, която е определена в момента - рисковата зона около сегашните две огнища на Николово и Бръшлен, има още два свинекомплекса с над 40 хиляди общо прасета, които са блокирани. Търсим варианти за санитарни коридори по повод тяхната продукция. Изключително тежка ситуация.

Земеделският министър увери, че засегнатите свинекомплекси ще бъдат обезщетени на пазарни цени, което ще струва милиони. Компенсации за хората с евтаназирани нерегистрирани прасета от т. нар. "заден двор" ,обаче,няма да има, защото такова е европейското законодателство.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Ние мислим как да подкрепим стопаните, тъй като за тях това на практика не е доход да гледаш една или две домашни свине в личния двор, а това са традиции, които българинът спазва.

Вчера бе регистриран и първи случай на африканска чума при дива свиня в Лом. Днес обявиха и две нови огнища в лични стопанства в областите Плевен и Велико Търново. Земеделското министерство предвижда мерки за намаляване на популацията на дивите прасета с цел превенция. Ще бъдат стимулирани ловните дружинки и горските служители да откриват трупове на заразени животни, след което да съобщят на властите, за да се очертаят по-прецизно засегнатите райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров в тероризъм
Обвиниха Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров в тероризъм
Изключиха Атака от коалиция Обединени патриоти
Изключиха "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"