НОВИНИ

Брюксел следи внимателно изборa на председател на ВАС

Висшият съдебен съвет решава кой да оглави Върховния административен съд за следващите 7 години.Изборът се следи доста внимателно от Брюксел. В последният доклад беше посочено, че това ще е едно от условията за евентуално отпадане на мониторинга.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:30, 11.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За поста се състезават 2-ма върховни съдии - Георги Чолаков и Соня Янкулова. Заседанието започна с изслушването на Чолаков.

При представянето си пред съвета Чолаков каза, че ще работи за качествено административно правосъдие и подобряване на тълкователната дейност на ВАС. Също така говори за електронно административно правосъдие и за ефективна оценка на натовареността на съдиите във ВАС. Обеща да се отчита регулярно, ако бъде избран пред ВСС. А в отговор на главния прокурор коментира,че според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

Това е едно от последните важни решения на този ВСС,чийто мандат изтича след по-малко от месец, затова имаше спор дали не е по-редно този избор да се проведе от следващия Висш съдебен съвет, който ще трябва да работи с новоизбрания председател на Върховния административен съд.

ВАС контролира актовете на властта, председателят е един от т.нар. "трима големи" в съдебната власт с мандат от 7 години и член по право на ВСС.

Кандидатурата на Георги Чолаков беше издигната от общото събрание на съдиите във Върховния административен съд. Той има подкрепата и на сегашния председател - Георги Колев и е смятан за фаворит в конкурса.

Като негова алтернатива беше издигната Соня Янкулова от трима членове на съдийската колегия във ВСС, които се числят към т.нар. "малцинство" в съвета.

Предстои изслушване на Соня Янкулова. За да има избран, един от двамата трябва да събере 17 от общо 25 гласа във ВСС.

Гледайте изслушването ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат задължителните ежегодни медицински прегледи за учители
Отпадат задължителните ежегодни медицински прегледи за учители
Жители на Руен искат да се върне старото име на селото - Богородично
Жители на Руен искат да се върне старото име на селото - Богородично